Saastad (gnr. 160, bnr. 2)

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Saastad (gnr. 160, bnr. 2) er en av Saastad-gårdene.

Jordsmonnet er morenejord, ca. 95 daa. Det er mulighet for kunstig vanning. Gården har også 73 daa skog. Skogen er hogget, ny skog er i ferd med å vokse opp.

Gården var i en årrekke eid av familien Dehlie. Da Olaf Dehli døde i 1970, forpaktet Tomb Jordbruksskole gården i 13 år. Toralf Stuvik var ansatt på Tomb Jordbruksskole og ble da gårdsbestyrer på Saastad.

Da de 13 årene var omme i 1984, ble Toralf Stuvik spurt av Ragna og Elisabeth Dehli (døtrene etter Olaf Dehli) om han ville forpakte gården. Toralf Stuvik forpaktet gården helt frem til 2009. Samtidig som han drev gården på Saastad, var han ansatt som vaktmester på Tomb Jordbruksskole.

På gården ble det dyrket kål, poteter, agurker og korn i omløp. Han hadde også 7-8 sauer som var på sommerbeite på Sletterøyene.

I 2009 døde den siste av søstrene Dehli. Ragna og Elisabeth Dehli hadde ingen livsarvinger. De etterlot seg et testamente hvor det sto at Toralf Stuvik skulle arve gården.

Han har dyrket korn og tidligpoteter helt frem til ca. år 2000. Han har nå trappet ned på driften og dyrker nå bare korn (rughvete).


Kilde:

  • Toralf Stuvik


IE, AS


Kategori: Gårdsbruk

Kategori: Rygge