Salbuvik, Widar

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Widar Salbuvik

Widar Salbuvik er født i 1958, oppvokst i Rygge og er utdannet til siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Forvalter til daglig egne investeringer bl.a. gjennom familieselskapet Breiangen AS. Han har også en rekke eksterne styreverv.

Han grunnla og ledet fra 1986-97 meglerhuset Pareto AS, etter å ha vært ansatt som vitenskapelig assistent (1982-83) ved NHH hos professor Terje Hansen og som megler hos Fernley Finans AS fra 1983-86.

Senere har han dessuten vært og er styremedlem, og i mange tilfeller leder, av en rekke virksomheter som for eksempel statlige selskaper som Argentum, Nysnø Klimainvesteringer, Kings Bay og Bjørnøen, offentlige selskaper som Oslo Børs, Herøya Næringspark, HitecVision, børsnoterte selskaper som Entra, Fesil og Sævik Supply, samt private selskaper som Furuholmen Eiendom, A/S J. Ludwig Mowinckels Rederi, Zeiner Gruppen, Havfonn (Bergesen), Skolt Holding (Moss), View Software (Moss) og mange andre.

Han har vært daglig leder av Moss Industri- og Næringsforening i seks år frem til juni 2019, hvor han også sto bak nyutgivelsen av Mossefirkortene til 70-års jubileet i 2017.

Familien Salbuvik eide og drev Hotell Refsnes Gods i 20 år frem til 2019. Under deres eiertid er det bygget opp en av landets største private, offentlig tilgjengelige samlinger av samtidskunst. Av høydepunktene er «Restaurant Munch» med 7 originale arbeider med relevans for Edvard Munchs tid på Jely, samt «Refsnes-frisen» som er en kunstnerisk hyldest til industrien.

Lokalt står han også bak gjenreisingen av Møllebyen med blant annet å de gamle møllebygningene Kloster Mølle, Lerke Mølle, Galla Møller, Central Pakkhus og Kvernhuset, samt Frans Widerbergs krukke og skulpturer i det offentliger om som «Gift of Life» og «The Muse». I Møllebyen finner vi i dag (2020) spesialinnredet bibliotek, kino og museum samt café og restauranter.

For gjenreisning av Møllebyen har han fått både Statens Byggeskikkpris og Olavsrosa.

I løpet av perioden 2017-19 har Widar Salbuvik solgt seg ut eller avviklet det aller meste av sin virksomhet i Moss.

Kilde:

  • Widar Salbuvik

Skrevet av IE

20.1.2020