Sandberg, Christen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Christen Sandberg - konsul, republikaner og levemann. Fotokilde: kopi fra "Mossavisa" Olav Zakariassen 2002 / J. H. Vogts billedsamling / Moss bibliotek.
Konsul Christen Sandberg etter maleri av Edvard Munch. Originalen har litt andre fargetoner. Bildekilde: Moss kommune / Moss bys historie bind 3.


Christen Sandberg (1861-1918) var sjøoffiser, grosserer, konsul og levemann og republikaner. Christen Sandberg var sønn av byfogd Sandberg og ble en kjent størrelse i Moss. Han var født i Moss, men døde på Jeløy (eget herred) der han bodde på Kubberød og Blaamyra/Kveldsol som han bygde.

Han var kull- og kornimportør og tysk vicekonsul, men mest kjent var han for sin omgang og vennskap med en rekke kunstnere, bl.a. Edvard Munch, Christian Krohg, Ludvig Karsten, Holger Drachmann, Gunnar Heiberg, Sigurd Bødker og Nils Kjær. Munch har malt et flott bilde av ham som er godt kjent.

Sandberg var politisk radikal og sluttet opp om Venstre, og han var en av de få republikanere i Moss i 1905. Under pseudonymet Birger Widt skrev han en rad sjøromaner og spenningsfortellinger. Av samtiden ble han karakterisert som en bohem og levemann.


Kilder:

  • Moss Bys Historie, bind 3, Moss 1994
  • Folketelling 1910
  • Edvard Munchs tekster - Munchmuseet, digitalt arkiv
Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)