Tjukkasgjengen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Tjukkasgjengen, er en turgruppe som ble startet av Jan Ellefsen i Moss i 2012. Konseptet har spredt seg utover hele landet på kort tid, nærmest med eksplosiv fart. Kravene for å være med i Tjukkasgjengen er enkelt: Du må kunne gå og du må ha godt humør. Ideen er å møtes, gå så langt man orker eller har tid til, for sosial hygge og trim. Hver dag, noen dager i uken eller når det passer.

Formålet er å få flere opp av sofaen til å komme seg ut og gå, og ha det moro. Det eneste kravet for å være med er å være blid. Poenget er at det skal være gratis og uforpliktende. Nå har gjengen i Moss også fått en egen gruppe for psykisk utviklingshemmede.

Allerede året etter starten var de 30.000 medlemmer, nå nærmere 40.000. Nå er de 360 grupper i ni land. I 2017 er det 360 avdelinger bare i Norge. Tjukkasgjengen er et gratis, lavterskel helsetilbud der de eneste kravene for å bli med er et par sko. Og slik skal det forbli. Tjukkasgjengen er kommet inn på statsbudsjettet og har fått en rekke priser, deriblant helse-Norges gjeveste pris: Karl Evangs pris (2016).

I Rygge er det en egen gruppe for mennesker med redusert funksjonsevne som heter Chapter Bajazzo. Gruppen møtes på Bajazzo på Øreåsen hver torsdag kl 18 og går ca en time. Her, som i de andre gruppene, går alle i sitt tempo. Det er også veldig sosialt, og mange oppnår stor mestring med å klare å gå hele runden ut i fra sitt eget funksjonsnivå.

Moss kommune har latt seg inspirere og dannet en undergruppe, "I Tjukkasgjengens fotspor". Den er beregnet for mennesker med demens og deres ledsagere.


Kilde:

  • Moss AvisArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)