Varnaveien

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Varnaveien vestover mot Dyreveien. (2017) Foto JK.
Varnaveien ved Postkontoret. (2017) Foto JK.

Varnaveien går fra Dyreveien østover til Ryggeveien.


Veien har navn etter det gamle Varna skipreide, som dekket nåværende Rygge og Moss og var en del av forsvarssystemet i middelalderen. Befolkningen i hvert skipreide pliktet den gang å stille med et fullt utrustet krigsskip i kongens tjeneste. Veinavnet ble lansert av rådmann Arne Magnussen i 1932.


Varnaveien ble anlagt i 1912 under navnet Feveien, etter at foreldrene etterlyste en vei fra Kallum til Høyden skole for at barna skulle få en enklere skolevei. Den gangen (1894-1912) måtte barna på Kallum gå opp til Ryggeveien via Melløs gård og Raet for å komme til skolen på Høyda. Flere foreldre gjorde sitt ved å gi gratis grunn til den nye veien.

Det opprinnelige veiløpet var en stor havnegate mellom Høyda og Kallum. Gården Lilleeng og en rekke småbruk lå langs den gamle Feveien. Den gule hovedbygningen på gården Stensrud er bevart, i dag har den adressen Varnaveien 36. Opprinnelig svingte Varnaveien etter gården Stensrud nordøstover mot Høyden skole (denne delen ble i 1970-årene omdøpt til Høydaveien, og Varnaveien ble forlenget rett østover til nåværende rundkjøring i krysset mot Ryggeveien / Øreåsveien.


I dag er Varnaveien hovedgaten i bydel Høyden, og Rygge Storsenter fra 2007, (tidligere fabrikkbygning for Helly-Hansen Renolit med adressen Carlbergveien 2), står for mye av trafikken i området.


Varna betyr "vern", og stedsnavnene Værne Kloster, Værla, Vansjø (=Varnasjø) og Vanem (=Varnaheim) er avledet av Varna.


I perioden 1938-2020 var den midterste delen av Varnaveien kommunegrense mellom Moss og Rygge, Den vestre halvdelen lå i Moss kommune fra 1938, mens den østre delen av veiløpet (fra slutten av 1970-årene) lå i Rygge.


Kilde:

  • Veinavnene i Rygge (Arnulf Johannessen, 2018)JL og EV