Wankel, Charlotte

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Charlotte Wankel (1888 – 1969) vokste opp på Kambo gård, og i morens familie var det kunstneriske anlegg. Faren var derimot sterkt imot at hun skulle utdanne seg som maler. Men mens hun bodde på Kambo fikk hun undervisning i tegning av Jacob Sømme, og etter farens død flyttet familien til Kristiania, og hun ble elev hos Harriet Backer og Henrik Sørensen. Under et besøk i Paris traff hun Matisse, og i 1914 debuterte hun på Høstutstillingen.

Da malte hun i en naturalistisk stil, og under sine mange og lange opphold i Paris studerte hun ved Académie Moderne og utviklet seg til å bli en foregangskvinne innen kubistisk og avant-gardistisk malerkunst i 1920-årene. Hun hadde bare to separatutstillinger, og kritikerne viste at hun var langt foran sin tid! Først i 1980-årene ble hun anerkjent i kunstverdenen, og i dag står hun på listen over avantgarde-kunstnerne i Norge.

Utstillinger i Norge har hun hatt i blant annet på Galleri F 15 på Alby i 1997 og i Momentum 2013. Senest var det utstillingen Charlotte Wankel – L’esprit nouveau Kambo- Kristiania- Paris-Høvik våren 2019 på Alby. Før det stilte hun ut på Høstutstillingen i 1914, hvor hun ble fremhevet av kritikerne, og det ble sagt at her kunne man vente seg litt av hvert fra hennes hånd. Hun var initiativtaker til skandaleutstillingen i Kunstnerforbundet i 1927 som fikk hard medfart i pressen. Det samme gjentok seg etter utstillinger i 1930 i Kunstnerforbundet og i 1934 hos Blomquist Kunsthandel. Aller verst ble det under utstillingen ”Kunst og ukunst” under okkupasjonen i 1942 vist til skrekk og advarsel for oss alle!

Ble hun den største kunstner fra Moss?IE


Katgori: Personer