Torvstrøhuset

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 7. apr. 2025 kl. 14:53 av EV (diskusjon | bidrag) (Ny side: Torvstrøhuset i Årvollbukta Bilde: Torvstrøhuset ligger fortsatt i Årvoldbukta Opprinnelig ble de ferdige torvstrøballene fra fabrikken på Dillingøya transportert på isen, eller på sommertid i store prammer til Årvoll, og videre til et lagerskur ved Dilling stasjon for videre transport med jernbane. I 1920 blåste lagerskuret på Dilling stasjon ned. Ellef Kure overtok Dilling torvstrøfabrikk i 1936, og han bygde et nytt stort lagerhus i Årvollbukta. Torvstr…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Torvstrøhuset i Årvollbukta


Bilde: Torvstrøhuset ligger fortsatt i Årvoldbukta

Opprinnelig ble de ferdige torvstrøballene fra fabrikken på Dillingøya transportert på isen, eller på sommertid i store prammer til Årvoll, og videre til et lagerskur ved Dilling stasjon for videre transport med jernbane.

I 1920 blåste lagerskuret på Dilling stasjon ned.


Ellef Kure overtok Dilling torvstrøfabrikk i 1936, og han bygde et nytt stort lagerhus i Årvollbukta.

Torvstrøballene ble trukket på skinner fra sjøen inn i lagerhuset av et mekanisk trekkverk hvor de ble lagret, og ved behov fraktet videre til Dilling stasjon.

I glansperioden ble 2000 baller levert til Kanariøyene hvor de ble brukt til pakking og transport av tomater, og til Amerika hvor torvstrø ble brukt til å pakke inn vindruer.

I Norge ble torvstrø benyttet som jordforbedringsmiddel, av bønder til strø i hønsehus, fjøs og stall.

De pressede torvballene fra fabrikken på Dillingøya målte: 60 x 60 x 120 cm

Under 2. verdenskrig ble torvstrøfabrikken leiet ut til Norrøna fabrikker i Moss som brukte torvstrø til produksjon av isoleringsplater

2025: Andre Urstad eier Torvstrøhuset, og bruker det i dag som lager for landbruksredskaper. Torvstrøhuset måler L x B x H – 20m x 10m x 7m

Kilder:

  • Vidar Østbye
  • Andre Urstad

EV

Katergori: Tidligere bedrifter