Moss handelsstands forening: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Moss Handelsstands forening''' ble stiftet i 1887. Foreningen tok opp aktuelle saker for handelsstanden. Høsten 1900 startet foreningen en handelsskole "for herrer og damer, fortrinnsvis tilhørende handelsstanden",som eksisterte frem til 1920. Foreningen fikk sitt eget hus i Storgaten i 1928, og tok samme år initiativet til å etablere Moss og Oplands bank. Tok initiativet til den store byutstillingen i 1937, for å markere sitt 50 års jubileum. Men fikk også [[Moss Industriforening]] og mange andre med seg i tiltaket. Moss Handelsstands forening hadde sin storhetstid på 1950-tallet og utover, men aktiviteten de senere årene er blitt mindre. Sammen med Odd Fellow bygget foreningen eget hus i Dronningens gate 27, men etter en del år ble huset solgt. Handelsnæringen og gode tiltak i Moss by nyter godt av arrangementer og gaver fra foreningen.
'''Moss Handelsstands forening''' ble stiftet i 1887. Foreningen tok opp aktuelle saker for handelsstanden. Høsten 1900 startet foreningen en handelsskole «''for herrer og damer, fortrinnsvis tilhørende handelsstanden''», som eksisterte frem til 1920.  


''EV''
Foreningen fikk sitt eget hus i [[Storgata]] 21 i 1928, og tok samme år initiativet til å etablere [[Bankene i Moss|Moss og Oplands bank]]. Foreningen tok initiativet til den store byutstillingen i 1937 på [[Skarmyra]], for å markere sitt 50 års jubileum. Byen hadde også en svært mangfoldig industri, og man fikk også [[Moss Industriforening]] og mange andre med seg i tiltaket. Den mest spektakulære delen av utstillingen var antakelig den kjempestore restauranten på Skarmyrfjellet, fra [[Bytårnet]] nordover mot [[Byfogd Sandbergs gate]] / [[Fridtjof Nansens gate]] (omtrent der skolegården til [[Bytårnet skole]] ligger i dag). Selve utstillingsområdet var på lekeplassen mellom [[Fjellveien]] og [[Markveien]], mens underholdningsavdelingen lå der barnehagen ligger i dag, i [[Fjellveien]] 1.


[[Kilde:]] Finn Frisenfeldt Horn
Moss Handelsstands forening hadde sin storhetstid på 1950-tallet og utover, men aktiviteten de senere årene er blitt mindre. Sammen med [[Odd Fellow]] bygget foreningen eget hus i [[Dronningens gate]] 27, men etter en del år ble huset solgt. Handelsnæringen og gode tiltak i Moss by nyter godt av arrangementer og gaver fra foreningen.
 
 
 
'''Kilde:'''
* Finn Frisenfeldt Horn
 
----
 
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])


[[Kategori: Foreninger/klubber]]
[[Kategori: Foreninger/klubber]]
[[Kategori: Næringsliv]]

Siste sideversjon per 28. mai 2014 kl. 21:41

Moss Handelsstands forening ble stiftet i 1887. Foreningen tok opp aktuelle saker for handelsstanden. Høsten 1900 startet foreningen en handelsskole «for herrer og damer, fortrinnsvis tilhørende handelsstanden», som eksisterte frem til 1920.

Foreningen fikk sitt eget hus i Storgata 21 i 1928, og tok samme år initiativet til å etablere Moss og Oplands bank. Foreningen tok initiativet til den store byutstillingen i 1937 på Skarmyra, for å markere sitt 50 års jubileum. Byen hadde også en svært mangfoldig industri, og man fikk også Moss Industriforening og mange andre med seg i tiltaket. Den mest spektakulære delen av utstillingen var antakelig den kjempestore restauranten på Skarmyrfjellet, fra Bytårnet nordover mot Byfogd Sandbergs gate / Fridtjof Nansens gate (omtrent der skolegården til Bytårnet skole ligger i dag). Selve utstillingsområdet var på lekeplassen mellom Fjellveien og Markveien, mens underholdningsavdelingen lå der barnehagen ligger i dag, i Fjellveien 1.

Moss Handelsstands forening hadde sin storhetstid på 1950-tallet og utover, men aktiviteten de senere årene er blitt mindre. Sammen med Odd Fellow bygget foreningen eget hus i Dronningens gate 27, men etter en del år ble huset solgt. Handelsnæringen og gode tiltak i Moss by nyter godt av arrangementer og gaver fra foreningen.


Kilde:

  • Finn Frisenfeldt Horn

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)