Vannområdeutvalget Morsa: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ny side: I Morsaprosjektet har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdra…
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
I Morsaprosjektet har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget. I Enebakk omfatter Morsaprosjektet eiendommer som har drenering til Bindingsvann, Langen, Mjær eller Våg. I 1999 gikk de åtte Morsa-kommunene sammen om Morsa-prosjektet for å løse forurensningsproblemene. Prosjektet ledes av kommunenes ordførere og det er ansatt en prosjektleder for å styre prosjektet. Mer informasjon kan finnes på www.morsa.org.  
'''Vannområdeutvalget Morsa''' er en videreføring av Morsa-prosjektet som startet opp i 1999 som et samarbeid mellom åtte kommuner og to fylkeskommuner, for å bedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget. Arbeidet ble fra 2007 organisert som et vannområdeutvalg innen vannregion Glomma.  
I 7 sommere på rad fra 2001 til 2007 ble bading i Vansjø frarådet på grunn av oppblomstring av giftige blågrønnalger. .


HVORFOR SKAL DET GJØRES AVLØPSTILTAK ?
I Morsa har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i [[Vansjø]]-Hobølvassdraget. Prosjektet ledes av kommunenes ordførere, og det er ansatt en prosjektleder – stasjonert i Moss – for å styre prosjektet.
Deler av de åtte kommune Moss, Rygge, Råde, Våler, Hobøl, Spydeberg, Ski og Enebakk har utslipp til Vansjø-Hobølvassdraget (fra gammelt av: Morsa). Vassdraget er svært forurenset med næringsstoffer på grunn av lang tids utslipp fra avløp og jordbruk. I første rekke er dette kritisk fordi Vansjø er drikkevannskilde for 60.000 mennesker i Mosseregionen. I tillegg er det nødvendig å beskytte vassdraget slik at det også i fremtiden kan brukes til bading, fisking og andre aktiviteter. Fosfor som blant annet inngår i husholdningsavløp er det mest problematiske næringsstoffet for vassdraget. Det er ingenting giftig eller farlig med fosforutslippet i seg selv, men mye fosfor i vannet fører til økt algevekst. Dette gir i sin tur problemer for øvrige dyr og planter som lever i vannet, siden algene bruker opp oksygenet. Over tid kan det bli så lite oksygen i vannet at giftproduserende alger etablerer seg. Disse algene setter lukt og smak på vannet som gjør det vanskelig å rense til drikkevann. I tillegg kan man få utslett og kløe av å bade i vannet. Det har forekommet giftproduserende blågrønnalger flere år på rad i deler av vassdraget.
 
Deler av de åtte kommune Moss, Rygge, Råde, Våler, Hobøl, Spydeberg, Ski og Enebakk har utslipp til [[Vansjø]]-Hobølvassdraget (fra gammelt av: Morsa). Vassdraget er svært forurenset med næringsstoffer på grunn av lang tids utslipp fra avløp og jordbruk. I første rekke er dette kritisk fordi [[Vansjø]] er drikkevannskilde for 60.000 mennesker i Mosseregionen.  
 
Mange kloakkutslipp til innsjøen ble sanert, og bøndene fikk ikke lenger lov til å pløye jordene ned mot Vansjø om høsten, og flere andre tiltak måtte til for å rense vannet.
 
Hovedutfordringen er fortsatt å redusere tilførselen av fosfor til vassdraget. Hovedkilden til forurensningen er avrenning fra jordbruksområdene, men fortsatt gjenstår også opprydding i kloakkutslipp. Det er gjennomført omfattende tiltak innen jordbruket og avløpskostnadene.
Morsaprosjektet, som det tidligere het, var et statlig støttet pilotprosjekt. Sener har befolkningen som bor nær hundre vannområder rundt om i landet lært av Morsaprosjektet.
 
 
[[Kilder:]]
* Bioforsk
* Moss kommune
 
----
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])
 
[[Kategori: Miljøvern]]
[[Kategori: Moss kommune]]
[[Kategori: Vann, elver og bekker]]

Siste sideversjon per 12. jul. 2018 kl. 15:23

Vannområdeutvalget Morsa er en videreføring av Morsa-prosjektet som startet opp i 1999 som et samarbeid mellom åtte kommuner og to fylkeskommuner, for å bedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget. Arbeidet ble fra 2007 organisert som et vannområdeutvalg innen vannregion Glomma. I 7 sommere på rad fra 2001 til 2007 ble bading i Vansjø frarådet på grunn av oppblomstring av giftige blågrønnalger. .

I Morsa har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget. Prosjektet ledes av kommunenes ordførere, og det er ansatt en prosjektleder – stasjonert i Moss – for å styre prosjektet.

Deler av de åtte kommune Moss, Rygge, Råde, Våler, Hobøl, Spydeberg, Ski og Enebakk har utslipp til Vansjø-Hobølvassdraget (fra gammelt av: Morsa). Vassdraget er svært forurenset med næringsstoffer på grunn av lang tids utslipp fra avløp og jordbruk. I første rekke er dette kritisk fordi Vansjø er drikkevannskilde for 60.000 mennesker i Mosseregionen.

Mange kloakkutslipp til innsjøen ble sanert, og bøndene fikk ikke lenger lov til å pløye jordene ned mot Vansjø om høsten, og flere andre tiltak måtte til for å rense vannet.

Hovedutfordringen er fortsatt å redusere tilførselen av fosfor til vassdraget. Hovedkilden til forurensningen er avrenning fra jordbruksområdene, men fortsatt gjenstår også opprydding i kloakkutslipp. Det er gjennomført omfattende tiltak innen jordbruket og avløpskostnadene. Morsaprosjektet, som det tidligere het, var et statlig støttet pilotprosjekt. Sener har befolkningen som bor nær hundre vannområder rundt om i landet lært av Morsaprosjektet.


Kilder:

  • Bioforsk
  • Moss kommune

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)