Charlottenborg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(4 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Charlottenborg''', gårdsbruk på søndre Jeløy i Moss er fra 1864, og i Kase-familiens eie fra 1865. Gården lå opprinnelig under Torderød. Dagens hovedhus ble bygget rundt 1880 i sveitserstil. Eies i dag av Bjørn Ivar Kase. På 44 dekar jord dyrkes det jordbær, grønnsaker og korn.
'''Charlottenborg''', gårdsbruk på ved Gullholmensundet på søndre Jeløy i Moss er fra 1864, og i Kase-familiens eie fra 1865. Gården lå opprinnelig under Torderød, senere under [[Tronvik]] og ble utskilt derfra på 1300-tallet. Dagens hovedhus ble flyttet dit fra Ulfsrud i Svinndal rundt 1880. Detaljene på husets fasade er restaurert på grunnlag av bilder fra århundreskiftet 1899 – 1900 og representerer en typisk sveitserstil.  Da gården ble kjøpt i 1858, tok de nye eierne navn etter gården, som den gang het Kaseløkken. Så her har familien bodd i generasjoner. Eies i dag av Bjørn Ivar Kase. På 44 dekar jord dyrkes det jordbær, grønnsaker og korn. Charlottenborg er en av de først gårdene i landet som får modne jordbær.
I tidligere tider var Charlottenborg (Kaseløkken) sammen med Vangen (Jeløy Radio) en del av Trondvigen. Det var på 1300-tallet at denne gården ble delt i tre bruk. På Charlottenborg bor familien Kase. Da gården ble kjøpt i 1858, tok de navn etter gården, som den gang het Kaseløkken. Så her har familien bodd i generasjoner. Husets tømmerkonstruksjon er identisk med den som ble flyttet dit fra Ulfsrud i Svinndal da huset ble bygd. Detaljene på husets fasade er restaurert på grunnlag av bilder fra århundreskiftet 1899 – 1900. På gården dyrker de korn, grønnsaker og jordbær. Charlottenborg er en av de først gårdene i landet som får modne jordbær. Gården strekker seg ned mot Gullholmsundet
 
Teglverket
Når man går fra gården og ned mot stranden, er det på jordet som ligger til venstre en forsenkning.
Her vokser det i dag store siv. På begynnelsen av 1900-tallet var det her et leirtak hvor man tok ut
leire til teglstein. Fra dette stedet gikk det en skinnegang ned til ovnen. Denne ovnen er det rester
av ved siden av en stor vanningsdam. Ute i sjøen står det stolper, rester etter den bryggen som
engang sto der, hvor båter la til for å laste inn teglstein.
Teglverket hadde flere svenske arbeidere. De bodde i arbeiderboliger som var bygd på et jorde,
hvor det var en praktfull utsikt mot Gullholmen og utover fjorden.
Teglverket ble nedlagt i 1907.
Den vakre gamle skrivergården, Hopperen 4, (nå ombygd til leiligheter) er bygd av teglstein fra
Charlottenborg Teglverk.
 
 
'''Kilder:'''  
'''Kilder:'''  
* Egil Holmsen
* Egil Holmsen
* J.H. Vogt: ''Fra småbylivet i Moss''
* J.H. Vogt: ''Fra småbylivet i Moss''
Linje 7: Linje 21:


----
----
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])
 
[[EV]]


Denne siden er sist redigert av [[Bruker:EV|EV]] 21. jan 2012 kl. 12:56 (UTC)
Denne siden er sist redigert av [[Bruker:EV|EV]] 21. jan 2012 kl. 12:56 (UTC)


[[Kategori: Gårdsbruk]]
[[Kategori: Gårdsbruk]]

Siste sideversjon per 26. des. 2020 kl. 10:03

Charlottenborg, gårdsbruk på ved Gullholmensundet på søndre Jeløy i Moss er fra 1864, og i Kase-familiens eie fra 1865. Gården lå opprinnelig under Torderød, senere under Tronvik og ble utskilt derfra på 1300-tallet. Dagens hovedhus ble flyttet dit fra Ulfsrud i Svinndal rundt 1880. Detaljene på husets fasade er restaurert på grunnlag av bilder fra århundreskiftet 1899 – 1900 og representerer en typisk sveitserstil. Da gården ble kjøpt i 1858, tok de nye eierne navn etter gården, som den gang het Kaseløkken. Så her har familien bodd i generasjoner. Eies i dag av Bjørn Ivar Kase. På 44 dekar jord dyrkes det jordbær, grønnsaker og korn. Charlottenborg er en av de først gårdene i landet som får modne jordbær.

Teglverket Når man går fra gården og ned mot stranden, er det på jordet som ligger til venstre en forsenkning. Her vokser det i dag store siv. På begynnelsen av 1900-tallet var det her et leirtak hvor man tok ut leire til teglstein. Fra dette stedet gikk det en skinnegang ned til ovnen. Denne ovnen er det rester av ved siden av en stor vanningsdam. Ute i sjøen står det stolper, rester etter den bryggen som engang sto der, hvor båter la til for å laste inn teglstein. Teglverket hadde flere svenske arbeidere. De bodde i arbeiderboliger som var bygd på et jorde, hvor det var en praktfull utsikt mot Gullholmen og utover fjorden. Teglverket ble nedlagt i 1907. Den vakre gamle skrivergården, Hopperen 4, (nå ombygd til leiligheter) er bygd av teglstein fra Charlottenborg Teglverk.


Kilder:

  • Egil Holmsen
  • J.H. Vogt: Fra småbylivet i Moss
  • Karin Behn Skjævestad

EV

Denne siden er sist redigert av EV 21. jan 2012 kl. 12:56 (UTC)