Helgerød gård: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Helgerød gård''', Helgerødgaten 49. Den har vært bebygget siden 1320. Helgerød lå øde i ca 100 år etter Svartedauden. Gården drev viktig tømmer- og sagbrukshandel. Hadde fra gammelt av to laksefiskerier på Værla og i Mossesundet. På eiendommen like vest for nåværende Kanalbro var det en bom hvor det ble innkrevd toll fra Jeløybønder som skulle på torget i Moss. Gården hadde også et steinbrudd ved Hoppern hvor det ble brutt ut store grunnmurstener. Jordene ble bebygget med boliger i 1920-30-årene.
'''Helgerød gård''', ble utskilt fra Torderød litt før 1300 og har vært bebygget siden 1320. Gården drev viktig tømmer- og sagbrukshandel. Fra gammelt av hadde gården to laksefiskerier på Værla og i Mossesundet. På eiendommen like vest for nåværende Kanalbro var det en bom hvor det ble innkrevd toll fra Jeløybønder som skulle på torget i Moss. Gården hadde også et steinbrudd ved Hoppern hvor det ble brutt ut store grunnmurstener.
 
En tid var Helgerød på forskjellige hender inntil skipskaptein og konsul
Christian Friderich Scheel i begynnelsen av 1800-årene kjøpte gården. Han begynte forsiktig utparsellering av tomter. Han døde forholdsvis ung i 1841.
Jacob Hanssen hadde først forpaktet gården i to år før han kjøpte den.
Han kom fra Arendal og var far til skipskaptein Helly Juel Hansen, som er grunnleggeren av firma
[[Helly- Hansen A/S.]]
Jacob Hanssen fortsatte med utparselleringen og flyttet  selv over til ”Gimle”, hvor han bodde til sin død i
1903. Et større område ble solgt til Moss Glasværk. Senere har Helgerød skiftet eiere en rekke ganger.  
 
 


'''Kilder:'''  
'''Kilder:'''  

Sideversjonen fra 2. mar. 2019 kl. 15:41

Helgerød gård, ble utskilt fra Torderød litt før 1300 og har vært bebygget siden 1320. Gården drev viktig tømmer- og sagbrukshandel. Fra gammelt av hadde gården to laksefiskerier på Værla og i Mossesundet. På eiendommen like vest for nåværende Kanalbro var det en bom hvor det ble innkrevd toll fra Jeløybønder som skulle på torget i Moss. Gården hadde også et steinbrudd ved Hoppern hvor det ble brutt ut store grunnmurstener.

En tid var Helgerød på forskjellige hender inntil skipskaptein og konsul Christian Friderich Scheel i begynnelsen av 1800-årene kjøpte gården. Han begynte forsiktig utparsellering av tomter. Han døde forholdsvis ung i 1841. Jacob Hanssen hadde først forpaktet gården i to år før han kjøpte den. Han kom fra Arendal og var far til skipskaptein Helly Juel Hansen, som er grunnleggeren av firma Helly- Hansen A/S. Jacob Hanssen fortsatte med utparselleringen og flyttet selv over til ”Gimle”, hvor han bodde til sin død i 1903. Et større område ble solgt til Moss Glasværk. Senere har Helgerød skiftet eiere en rekke ganger.


Kilder:

  • Moss bys historie
  • Ørnulf Ree: Varna Skipreide



Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)


Denne siden er sist redigert av EV 30. jan 2012 kl. 13:44 (UTC)