Værne Kloster Melkefabrikk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
m Én revisjon er importert
Ingen redigeringsforklaring
 
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Værne kloster IMG 3932.JPG|700px|thumb|right|'''Værne Kloster Melkefabrikk''' lå inne på gården, men har ikke vært i bruk siden 1923. ''Foto: JK (2020)'']]
[[Fil:Værne kloster IMG 3932.JPG|700px|thumb|right|'''Værne Kloster Melkefabrike''' lå inne på gården, men har ikke vært i bruk siden 1923. ''Foto: JK (2020)'']]


'''Værne Klosters Melkefabrikk''' ble startet av Inggard Sundt i 1912. Året etter bygget han en egen meieribygning på gården, det hvite murhuset som fortsatt står nord for hovedbygningen. Meieriet leverte flaskemelk til Moss, Fredrikstad og Kristiania. Sundt bygget lastebrygge og lager i Årefjorden der han skipet ut boksemelk til både England og Tyskland. Melkefabrikken gikk veldig bra i noen år og etterspørselen var stor. Snart trengte Sundt en fabrikk til. Han kjøpte en gammel potetmelfabrikk i Levanger og gjorde den om til melkefabrikk. Så fulgte to melkefabrikker i Sverige, i Ystad og Kalmar. Snart etter startet han to fabrikker i Danmark. Sundt bygget en melkefabrikk i [[Storgata]] 28 i Moss også, kalt [[Forenede Blikemballagefabrikker AS|Østlandske Blikkemballasjefabrikk]], det som senere ble Foblik og Noblik.
'''Værne Klosters Melkefabriker''' ble startet av Inggard Sundt i 1917. Den ble en fortsettelse av Værne Kloster Meieri, som ble stiftet i 1912. I fjøset sto det 200 kyr som produserte melk etter at de hadde fått kalver og senere ble solgt til slakt. Så kom nye 200 kuer inn. Melken ble levert på flasker fra Tyskland til kundene i Moss, Fredrikstad og Kristiania. Men under første verdenskrig ble det slutt på flaskeimporten og Sundt begynte å produsere blikkbokser for melken. Det var begynnelsen på det so senere ble til Foblik, senere Noblik og Noblik Sannem.  Sundt bygget en egen meieribygning på gården, det hvite murhuset som fortsatt står nord for hovedbygningen. I 1917 stiftet han Værne Kloster Melkefabriker AS. Han bygget lastebrygge og lager i Årefjorden der han skipet ut boksemelk til både England og Tyskland. Melkefabrikken gikk veldig bra i noen år og etterspørselen var stor. Snart trengte Sundt en fabrikk til. Han kjøpte en gammel potetmelfabrikk i Levanger og gjorde den om til melkefabrikk. Så fulgte to melkefabrikker i Sverige, i Ystad og Kalmar. Snart etter startet han også to fabrikker i Danmark.  
I 1917 oppsto det flere påtente branner på Værne Kloster. Låvebygningen brant ned og en ny låve ble bygget året etter.
Etter hvert kom flere produsenter av kondensert melk på markedet. I 1923 trekker Ingard Sundt seg ut av melkefabrikken. Den flyttes til Oslo og tre år senere går hele bedriften går overende.


I 1917 oppsto det flere påtente branner på Værne Kloster. Låvebygningen brant ned og en ny låve ble bygget året etter. Den brant i 1942.
Melkefabrikken ble avviklet i 1923 med stort tap. Billig amerikansk boksemelk ble en hard konkurrent.


'''Kilder:'''
* Ryggiof III, Arnulf Johannessen.


'''Kilde:'''
* Ryggiof XII, Nils Petter Johnsrud
* Ryggiof III, Arnulf Johannessen.





Siste sideversjon per 20. des. 2021 kl. 17:11

Værne Kloster Melkefabrike lå inne på gården, men har ikke vært i bruk siden 1923. Foto: JK (2020)

Værne Klosters Melkefabriker ble startet av Inggard Sundt i 1917. Den ble en fortsettelse av Værne Kloster Meieri, som ble stiftet i 1912. I fjøset sto det 200 kyr som produserte melk etter at de hadde fått kalver og senere ble solgt til slakt. Så kom nye 200 kuer inn. Melken ble levert på flasker fra Tyskland til kundene i Moss, Fredrikstad og Kristiania. Men under første verdenskrig ble det slutt på flaskeimporten og Sundt begynte å produsere blikkbokser for melken. Det var begynnelsen på det so senere ble til Foblik, senere Noblik og Noblik Sannem. Sundt bygget en egen meieribygning på gården, det hvite murhuset som fortsatt står nord for hovedbygningen. I 1917 stiftet han Værne Kloster Melkefabriker AS. Han bygget lastebrygge og lager i Årefjorden der han skipet ut boksemelk til både England og Tyskland. Melkefabrikken gikk veldig bra i noen år og etterspørselen var stor. Snart trengte Sundt en fabrikk til. Han kjøpte en gammel potetmelfabrikk i Levanger og gjorde den om til melkefabrikk. Så fulgte to melkefabrikker i Sverige, i Ystad og Kalmar. Snart etter startet han også to fabrikker i Danmark. I 1917 oppsto det flere påtente branner på Værne Kloster. Låvebygningen brant ned og en ny låve ble bygget året etter. Etter hvert kom flere produsenter av kondensert melk på markedet. I 1923 trekker Ingard Sundt seg ut av melkefabrikken. Den flyttes til Oslo og tre år senere går hele bedriften går overende.


Kilder:

  • Ryggiof III, Arnulf Johannessen.
  • Ryggiof XII, Nils Petter Johnsrud



EV