Glasværkmusikken Varden: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
PE (diskusjon | bidrag)
Ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Glasværkmusikken Varden''' Grunnlagt rundt århundreskiftet 1800/1900. Avbildet i 1905 i forbindelse med innvielse av ny fane for Glassarbeiderforeningen.
'''Glasværkmusikken Varden''' Grunnlagt rundt århundreskiftet 1899 / 1900. Avbildet i 1905 i forbindelse med innvielse av ny fane for Glassarbeiderforeningen.
(Stiftet første gang i 1899. Oppløst 1905. Startet igjen 1906.) Korpset besto da av 9 musikere. Korpset hadde faste "oppdrag" på Glasværket. I julen spilte de julesanger på gårdsplassen foran arbeiderboligene og i påsken lød påskesalmer og når fagforeningen hadde sin årlige utflukt til Refsneskrona, marsjerte musikken foran arbeiderfamiliene på vandringen til Refsnes. En av turene ble husket lenge. Da dagen gikk mot slutten, marsjerte korpset og familiene ned til Refsnes Gods for å takke eieren for at de fikk være på Krona.  
(Stiftet første gang i 1899. Oppløst 1905. Startet igjen 1906.)  
 
Korpset besto da av 9 musikere. Korpset hadde faste "oppdrag" på Glasværket. I julen spilte de julesanger på gårdsplassen foran arbeiderboligene og i påsken lød påskesalmer . Når fagforeningen hadde sin årlige utflukt til Refsneskrona , marsjerte musikken foran arbeiderfamiliene på vandringen til Refsnes. En av turene ble husket lenge. Da dagen gikk mot slutten, marsjerte korpset og familiene ned til Refsnes Gods for å takke eieren for at de fikk være på Krona.  
Fagforeningsformannen talte og musikken spilte en melodi. Det var mange gjester på "Godset" som lyttet til talen og hørte på musikkorpset. En av dem tråtte fram og spilte Seterjentens Søndag på fiolin. Det var ingen ringere enn Johan Halvorsen. Korpset ble nedlagt rundt slutten av 1. verdenskrig.
Fagforeningsformannen talte og musikken spilte en melodi. Det var mange gjester på "Godset" som lyttet til talen og hørte på musikkorpset. En av dem tråtte fram og spilte Seterjentens Søndag på fiolin. Det var ingen ringere enn Johan Halvorsen. Korpset ble nedlagt rundt slutten av 1. verdenskrig.



Sideversjonen fra 26. jan. 2014 kl. 22:09

Glasværkmusikken Varden Grunnlagt rundt århundreskiftet 1899 / 1900. Avbildet i 1905 i forbindelse med innvielse av ny fane for Glassarbeiderforeningen. (Stiftet første gang i 1899. Oppløst 1905. Startet igjen 1906.)

Korpset besto da av 9 musikere. Korpset hadde faste "oppdrag" på Glasværket. I julen spilte de julesanger på gårdsplassen foran arbeiderboligene og i påsken lød påskesalmer . Når fagforeningen hadde sin årlige utflukt til Refsneskrona , marsjerte musikken foran arbeiderfamiliene på vandringen til Refsnes. En av turene ble husket lenge. Da dagen gikk mot slutten, marsjerte korpset og familiene ned til Refsnes Gods for å takke eieren for at de fikk være på Krona. Fagforeningsformannen talte og musikken spilte en melodi. Det var mange gjester på "Godset" som lyttet til talen og hørte på musikkorpset. En av dem tråtte fram og spilte Seterjentens Søndag på fiolin. Det var ingen ringere enn Johan Halvorsen. Korpset ble nedlagt rundt slutten av 1. verdenskrig.

PE

Kilder: Moss Bys Historie bd.3, Moss 1994, Moss Magasinet 1985, "Hva de gamle glassblåserne fortalte", upublisert manuskript.