Rygge Mannskor
Rygge Mannskor består i dag av 36 sangere pluss dirigent. Koret er svært aktivt med mange planer for fremtiden.
Rygge Mannskor ble stiftet 9. februar 1893 på Urstad gård i Rygge med stort sett bønder fra bygda som medlemmer. Etter hvert kom det medlemmer fra alle samfunnslag i bygda. Koret har gode og lange tradisjoner som et 4-stemt a capellakor. Det har stilt opp i alle år på bygdedager og grunnlovsdager med sine tradisjonsrike mannskorsanger for å berike bygdas innbyggere med korsang og glede. I tillegg deltar koret på festivaler og kortreff på hele Østlandet. Rygge Mannskor har også tradisjon med å reise utenlands ca. hvert tredje år. Det kan nevnes Riga, England, og Stockholm på de siste turene. I England sang vi i Lincoln Katedral og i Stockholm sang vi blant annet på Evert Taubes Terrasse.
Rygge mannskor er et allsidig kor, da de synger både mannskorsanger, kirkesanger, shanty og drikkesanger. Det siste er innøving av 10 sanger fra Henning Kvitnes. Koret består i dag av 36 sangerbrødre og øver hver mandag på Dilling misjonshus i Rygge. Korets dirigent er Ingri Guren som har god og lang erfaring som kordirigent, selv om hun bare er 37 år. Korets formann er Hans Jørn Rønningen fra Larkollen. Rønningen har også vært ordfører i Rygge den siste tiden før sammenslutning med Moss 1. januar 2020.
Det begynte i 1893 med at noen karer ble enige om at bygda trengte et mannskor. De var Herman Kubberød, Hans Otterstad, Syver Norum, Ole S. Lyby og Laurits Larsen. Flere av dem har fortsatt etterkommere i mannskoret. Allerede tre måneder etter starten hadde koret sin første konsert på Halmstad barneskole.
Første formann var Laurits Larsen. Korets første dirigent var Ursin, og senere fulgte Billington, Harald Svendsen i 18 år, Seljevig, Alf Otterstad, Randi Johansen, Siren Myrer, Rune Brunslid og Ingri Guren. Koret var med på omtrent alle tilstelninger av høytidelig eller festlig art i Rygge. Noe som tyder på at koret er svært populært i bygda.
I årene 1935 – 1945 fortsatte koret, men med skjulte sangøvelser. I 1946 ble koret reorganisert og hadde 38 medlemmer. I 1960 arrangerte koret Østfoldstevne for Indre Smaalenene sangerforbund. For anledningen kunne Rygge Mannskor stille med ny fane. Koret har feiret både 70, 75 og 90 års- jubileer med både festligheter og konserter. I 1993 kunne koret feire sitt 100-års jubileum med stor festivitas. En av de første investeringene for koret var å kjøpe et 30 liters konjakkfat, med vedtak om at det alltid skulle være fullt. I dag tas fatet frem til årsmøtet og fylles opp slik at historien og tradisjonen blir ivaretatt.
Rygge Mannskor fikkMoss kommunes kulturpris for 2023.
Kilder:
- Tor Anton Guren i Rygge Mannskor
- Per Boe Guren
- Moss Avis