Gross, Kurt

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 4. feb. 2014 kl. 21:02 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Kurt Carl Friedrich Leo Gross ( 1885 - 1975 ) var tysk ingeniør , musiker , kunstmaler , oppfinner og dr. philos. . Født i Strassfurt bei Magdeburg og kom til Norge i 1908 som fiolinist . I årene 1913-1925 bodde han med kone og to barn på Bevøya , der han bl.a. hadde en radiosender . Det førte til at han ble omtalt som tysk spion . Deretter bodde han noen år i Son og arbeidet med utvikling av flymaskiner .

Giftet seg på ny med Ingrid Nyquist i Moss , datter av lege Hartvig Nyquist, og flyttet inn i hennes barndomshjem Nyquistgården i Fleichers gate . Som ekspert på flymotorer tiltrakk Kurt Gross seg faglig oppmerksomhet , bl.a. kom den kjente flyger Bernt Balchen til Moss i midten av 1930-årene for å rådføre seg med Gross . Kurt Gross ble skilt fra Ingrid Nyquist i 1937 , men giftet seg senere to ganger til .

Kurt Gross var storgermansk av sinn , og selv om han ikke var noen ubetinget beundrer av Adolf Hitler , opptrådte han som aktivist for tyske interesser på en måte som virket provoserende på folk . Han hadde som ingeniør oppfunnet en del til tyske flymotorer , og da tyske Junkere strøk over Moss etter invasjonen 9. april 1940 , skal han ha pekt på dem og sagt at " der kommer flyene med mine motorventiler. " Gross engasjerte seg i krigsårene på flere måter - og mest selvbestaltet - som representant for okkupasjonsmakten og ble av folk flest i Moss oppfattet som skummel og farlig .

Ved sin opptreden irriterte han imidlertid også " sine egne ". De tyske myndighetene i Norge klarte ikke å styre ham og tok ham i forvaring . Etter frigjøringen i 1945 ble han dømt til 10 års fengsel for spionasje og annen unasjonal virksomhet . I 1951 slapp han ut og bosatte seg i Hallingdal . Han døde i Oslo .

Kurt Gross var en flott kar å se på og uomtvistelig litt av en kvinnebedårer . Han var en virtuos fiolinist og pianist og en beleven selskapsmann . I Moss ble han sett på som en mystisk person . Nyquistgården ble under og etter krigen ofte kalt for Grossgården .

FTB og PE

Kilde :