Vold

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 22. jun. 2022 kl. 12:53 av AS (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Vold gård er en av urgårdene i Rygge. Vold var nok ikke blant de aller første gårdene som ble dyrket opp, for da jordbruket begynte i Norge, sto denne delen av Rygge under vann. Men etter at landet hadde hevet seg slik at området ble tørrlagt, kanskje for 4000 år siden eller så, gikk det ikke lenge før Vold ble dyrket opp, for gården har særdeles god jord. Se Steinalderen i Rygge. Stadig kommer man over kokegroper og stolpehull etter bygninger.

Vold har vært i Kase-familiens eie siden 1905.

I dag har gården en allsidig produksjon med hovedvekt på grønnsaker. For å unngå plantesykdommer drives det vekstskifte med korn.

Det viktigste produktet er gulrøtter, både konvensjonelle og økologiske. Gården er en av de største produsentene av økologiske gulrøtter i Rygge. Vold har eget gulrotpakkeri og pakker gulrøtter både fra egen jord, fra andre gårder i Rygge og fra produsenter så langt borte som Kongsvinger og Skien. Mesteparten av de økologiske gulrøttene som omsettes av Norgesgruppen og Rema blir pakket på Vold. Pakkeriet krever cirka 5 årsverk.

Andre produkter er sylteagurker til Stabburet og Orkla og chips-poteter til Maarud. Til chips-fabrikasjon brukes egne potetsorter som dessverre er litt vanskelige å dyrke.

Ugraskamp er viktig i moderne jordbruk. I dag er det bare få kjemiske plantevernmidler som er tillatt, også i tradisjonelt jordbruk. Ved økologisk produksjon kan man ikke bruke kjemiske plantevernmidler i det hele tatt, så man må bruke bare mekanisk ugrasbekjempelse. Ugrasbekjempelse uten kjemikalier blir etterhvert også tatt i bruk ved tradisjonell produksjon. Man må stadig endre strategier for å bekjempe ugraset. Hvert 5. år blir det tatt jordprøver, og prøvene blir analysert etter innhold av de viktigste plantenæringsstoffene (nitrogen, fosfor og kalium) og mikronæringsstoffer. Får man mistanke om at noe er galt, undersøkes også jordens innhold av mikro-organismer.

Vold og mange andre gårder i Rygge har prima jord, men Rygge er et nedbørsfattig område. Særlig om forsommeren er det ofte tørke. Denne store grønnsaksproduksjonen hadde ikke vært mulig uten vanning, og i dag har de fleste gårdene i Rygge vanningsanlegg. Vansjø er en stabil vannkilde. Staten ga bidrag til vanningsanlegg, men har fått tilbake dette mange ganger i form av økt inntektsskatt fra bøndene.


JK, IE, AS