Kure Vestre

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 3. feb. 2023 kl. 22:45 av AS (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Kure Vestre gård Rygge er en gård med lang historie. Foto: Jan Kronberg (2023)
Kure Vestre gård Rygge er en gård med lang historie. Foto: Jan Kronberg (2023)
Kure Vestre gård Rygge er en gård med lang historie. Foto: Jan Kronberg (2023)
Kure Vestre gård Rygge er en gård med lang historie. Foto: Jan Kronberg (2023)

DETTE ER EN UFERDIG VERSJON


Kure Vestre eies av Ingri Rosén Guren og Baard Rosén. De flyttet hit i 2012.

Jorda, 243 daa, består av lett leirjord, som også inneholder sand og mold, varierende fra sted til sted. I tillegg leier eierne jord på Kure Søndre og Kuremyra, til sammen utgjør dette ca 500 daa. Jorda vannes med vann fra Kureåa. Dette bidrar til mer årvisse avlinger. Gården har også ca 250 daa skog.

I årene før dagens eiere overtok, ble driften lagt radikalt om. Fjøset ble avviklet allerede i 1955, og produksjonen ble konsentrert om korn, poteter og grønnsaker. I 2000 kom ennå en viktig forandring, all produksjon ble nå økologisk. For å bli godkjent som økologisk kan man ikke kan bruke kunstgjødsel og heller ikke sprøytemidler mot ugras eller skadedyr. De nåværende eierne har fortsatt med økologisk drift.

Kure Vestre har et utstrakt samarbeid om poteter og grønnsaker med Bjølsund Søndre og Vold, som også driver økologisk. De utveksler informasjon og lærer av hverandre. Ved økologisk drift er det viktig å ha gras med i vekstskiftet. Det gir et lengre tidsrom før en bestemt grøde blir gjentatt. Dette reduserer både problemet med ugras og problemet med skadedyr. Kure Vestre produserer gras som etes av kuene på Bjølsund Søndre, i retur får de Kure Vestre gjødsel fra Bjølsunds kuer. Dette bidrar til øket humusinnhold i jorda.

Poteter og grønnsaker leveres til Gartnerhallen som tar seg av emballering og markedsføring.

Gården har også begynt å dyrke de gamle kornslagene spelt, emmer og svarthavre. Disse leveres til firmaet Den Sorte Havre i Våler.