Moss Fotballklubb

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 25. nov. 2012 kl. 14:47 av EV (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Moss Fotballklubb''' ble stiftet 28.august 1906, og har nå Melløs stadion som sin hjemmebane. Det begynte som Moss Idrettsforening, med fotball, friidrett og skøyter. Senere kom sykk…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Fotballklubb ble stiftet 28.august 1906, og har nå Melløs stadion som sin hjemmebane. Det begynte som Moss Idrettsforening, med fotball, friidrett og skøyter. Senere kom sykkel, ski og hockey også med. Året 1921 ble gjennombruddsåret for fotballen i M.I.F. Banen på Malakoff ble betydelig utvidet, riktignok på grunn av NM på skøyter. Men i løpet av de neste 20 årene forsvant de andre idrettene ut av klubben, og fra 1929 var M.I.F. en ren fotballklubb med navnet Moss Fotballklubb. Fem år etter stiftelsen, i 1911, kjøpte foreningen et areal på Malakoff, og ble eier av egen bane. (Der hvor Malakoff v.g.s. ligger i dag). Banen lå der, men tribune og klubbhus måtte vente tuil medlemmene hadde tid til å bygge tribuner på dugnad.

I 1939 var Melløs stadion ferdig. Den ble innviet 21. mai med taler, turnoppvisning, litt friidrett og fotballkamp mellom MFK og Sprint Jeløy, som MFK vant. Nærmere 4000 tilskuere var tilstede på Melløs denne dagen. Damefotballen ble introdusert i Moss samme år. Ivrige M.I.F.-damer dannet damelaget ”Heia”, som spilte tre kamper. Men tilløpet til damefotball ble fort stoppet: Fotballforbundets president Reidar O. Bergh vil ikke vite av kvinner som fotballsparkere. Under krimangen lå den organiserte fortballen nede. Men da aktiviteten blomstret opp igjen i 1945, merket man fort at spillerne ikke var helt ute av form. Flere hadde holdt treningen vedlike i krigsårene på Finnebingen på Fuglevik, på Nes på Jeløen og ute i Larkollen. I årene som fulgte har fotballklubben spilt seg opp og ned i divisjonene mange ganger. Publikumsrekord ble satt 26.oktober 2003 med 10.085 tilskuere som så kampen mot Fredrikstad. På 1980-tallet nådde MFK de store høyder. Klubben vant NM (cupen) i 1983 da den slo Vålerenga 2-0. I 1981 kom MFK til finalen, men tapte for LSK 1-3. I 1987 ble MFK seriemestere. Men så bar det nedover i divisjonene igjen. Og de siste årene har MFK slitt like mye med økonomien som med fotballen.

EV

Kilde: MFKs hjemmeside.