Vannområdeutvalget Morsa

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 6. feb. 2014 kl. 20:48 av EV (diskusjon | bidrag) (Ny side: I Morsaprosjektet har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdra…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

I Morsaprosjektet har åtte Akershus- og Østfoldkommuner, Fylkesmannen i Østfold og Akershus samt andre interessegrupper gått sammen om å forbedre vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget. I Enebakk omfatter Morsaprosjektet eiendommer som har drenering til Bindingsvann, Langen, Mjær eller Våg. I 1999 gikk de åtte Morsa-kommunene sammen om Morsa-prosjektet for å løse forurensningsproblemene. Prosjektet ledes av kommunenes ordførere og det er ansatt en prosjektleder for å styre prosjektet. Mer informasjon kan finnes på www.morsa.org.

HVORFOR SKAL DET GJØRES AVLØPSTILTAK ? Deler av de åtte kommune Moss, Rygge, Råde, Våler, Hobøl, Spydeberg, Ski og Enebakk har utslipp til Vansjø-Hobølvassdraget (fra gammelt av: Morsa). Vassdraget er svært forurenset med næringsstoffer på grunn av lang tids utslipp fra avløp og jordbruk. I første rekke er dette kritisk fordi Vansjø er drikkevannskilde for 60.000 mennesker i Mosseregionen. I tillegg er det nødvendig å beskytte vassdraget slik at det også i fremtiden kan brukes til bading, fisking og andre aktiviteter. Fosfor som blant annet inngår i husholdningsavløp er det mest problematiske næringsstoffet for vassdraget. Det er ingenting giftig eller farlig med fosforutslippet i seg selv, men mye fosfor i vannet fører til økt algevekst. Dette gir i sin tur problemer for øvrige dyr og planter som lever i vannet, siden algene bruker opp oksygenet. Over tid kan det bli så lite oksygen i vannet at giftproduserende alger etablerer seg. Disse algene setter lukt og smak på vannet som gjør det vanskelig å rense til drikkevann. I tillegg kan man få utslett og kløe av å bade i vannet. Det har forekommet giftproduserende blågrønnalger flere år på rad i deler av vassdraget.