Moss Understøttelsesselskab

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 5. jan. 2025 kl. 17:22 av Arve Tomt Gundersen (diskusjon | bidrag) (Ny side: == Moss Understøttelsesselskab (frem til 1952)== '''Moss Understøttelsesselskab''' ble stiftet i 1870 og spilte en viktig rolle i opplæring og understøttelse av unge kvinner og piker i Moss gjennom arbeid med husflid, særlig strikking.<br> Foreningen hadde som mål å gi opplæring, muligheter for inntekt og støtte til drift av lokale utdanningsprosjekter. === Historie === Initiativet til foreningen ble tatt på 1860-tallet av Laura Lie, datter av sogneprest Lie. Hun fikk m…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Understøttelsesselskab (frem til 1952)

Moss Understøttelsesselskab ble stiftet i 1870 og spilte en viktig rolle i opplæring og understøttelse av unge kvinner og piker i Moss gjennom arbeid med husflid, særlig strikking.
Foreningen hadde som mål å gi opplæring, muligheter for inntekt og støtte til drift av lokale utdanningsprosjekter.

Historie

Initiativet til foreningen ble tatt på 1860-tallet av Laura Lie, datter av sogneprest Lie. Hun fikk med seg fru Eline Thorne, fru Gina Holst og frøken Marie Wisløff til å starte en husflidskole. Her lærte unge kvinner og piker å strikke vanter og andre produkter for salg.
Etter hvert gikk de sammen med byens ledende menn, som byfogd Grundt og apoteker A. A. Logn, for å utvide virksomheten til en strikkeskole under navnet «Moss Understøttelsesselskab».
Selskapet fikk midler fra privatpersoner og Moss Sparebank, som bidro med 100 specidaler.

Aktivitet

De første møtene ble holdt i den gamle almueskolen i Fleischers gate, med 2-3 timers undervisning på ettermiddagene. Elevene begynte med å strikke strømper før de avanserte til vanter. Alt garn ble nøye veid og vantene kvalitetskontrollert.
I 1891 ble det produsert 1206 par vanter. Mellom 1880 og 1881 ble det strikket 2379 par vanter, som ga en inntekt på 1232 kroner.

Vantene, kjent som «Mossevantene», ble solgt i byer som Kristiania, Drammen, Stavanger, Kristiansand, Skien, Tvedestrand og Arendal. De ble også utstilt i Kristiania, Bergen og København, hvor de mottok priser og diplom.
Prisene for vanter varierte fra 1 krone for barnevanter til 1,40 kroner for herrevanter.

Nedleggelse av strikkeproduksjon

På slutten av 1890-tallet ble strikkeproduksjonen lagt ned. Strikkemaskiner tok over markedet, og endringer i skolegang gjorde at færre unge jenter kunne delta. Produksjonen opphørte i 1898, men selskapet hadde da en solid kapital.

Videre virksomhet

Selskapet støttet senere opplæring i matstell gjennom den Kvinnelige Fagskolen og Moss Husstellskole, som åpnet i Værlegata i 1933. De finansierte også friplasser og utdanningsstøtte for ungdom.
Kursene var svært populære frem til andre verdenskrig, da tyskerne beslagla undervisningslokalene. Etter krigen startet ikke kursene opp igjen.

I 1952 hadde selskapet fortsatt en formue på rundt 30 000 kroner.

Formenn

  • Byfogd Grundt
  • Apoteker A. A. Logn
  • Overlærer Rich Olsen
  • Konsul J. H. Vogt

Styremedlemmer og hjelpere

Blant andre: byfogd Birch, frøken Karen Horn, fru Zernichow, kjøpmann Lund, klokker H. C. Næss, frøken Anna Smith, frøken Kirsten Holst, frøken Agnes Birch, frøken Ingrid Scheel, fru Helga Dahl, fru Gudrun Krefting, bankbokholder Fr. J. Holst.

Kilder

  • Frøken Anna Smiths nedskrevne fortellinger
  • J. H. Vogts skriftlige arkiv