Mosselukta

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 9. aug. 2012 kl. 20:52 av EV (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Mosselukta var byens kjennemerke i mange år. Den oppsto da cellullosefabrikken på Peterson i 1883 begyne å koke treflis og sulfat for å lage cellulose. Stanken som kom ut av fabrikkpipen var skarp og ufin, og la seg gjerne langs bakken der toget for forbi. Dermed ble Moss beryiktet som Byen med lukta. Fabrikken bygget høyere pipe og iverksatte flere andre tiltak for at lukten ikke skulle kjennes, men det var ikke nok. Først da fabrikken ble nedlagt i 2012, forsvant mosselukta. EV


Røyken fra Peterson & Søn er kilde til Mosselukta. Foto: Chris Nyborg

Mosselukta er den beryktede lukta fra cellulosefabrikken M. Peterson & Søn i Moss. Den satte tidligere et skarpt og vedvarende preg på byen. I nyere tid har pipene blitt forlenget, slik at det meste føres vekk og spres for alle vinder, unntatt når visse spesielle værforhold inntreffer. Dette kombinert med en sterk reduksjon av utslippene har ført til at Mosselukta for det meste er historie. Det hender fortsatt at den opptrer, spesielt når det er tåke, men da ikke så kraftig som den var tidligere.

I Moss er det sulfat som er årsaken til lukta. Sulfatecelluslose framstilles ved at tømmer hugges til flis og kokes på 150 til 170 grader sammen med en kjemikalieblanding som kalles hvitlut. Koket bryter ned flisa og frigjør fibrene. Sulfat er en av hovedkomponentene i hvitluten. Sulfatcellusloseproduksjon er mer effektiv, og faktisk mindre forurensende enn andre måter å framstille cellulose på.

Produksjonen av sulfatcellulose begynte i 1883