Aarefjord, Johs.

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Johannes Aarefjord (1903-1991) var jernbanemann og arbeidet hele livet i NSB, men han er mest kjent som idrettsmann og idrettsleder.

I 1925 deltok han på det norske friidrettslandslaget på 400 meter, og i 1926 tok han sølvmedalje på 800m i NM. Han var da medlem av Moss Idrettsforening. I 1929 var han med og stiftet Moss Idrettslag og ble den første kassereren. Seinere var han formann i flere år. Da Idrettslaget bygde hytte på Fuglevik i Rygge før 2. verdenskrig, var Aarefjord en drivkraft i arbeidet. I tillegg til å være aktiv utøver i friidrett med en rekke kretsmesterskap og andre gode resultater, ble Aarefjord etter hvert kjent som Idrettsmerkegeneralen. Men - Aarefjord var også med som fotballtrener på 1950-tallet. Han var hovedtrener for Moss Fotballklubb i årene 1952-1954 og 1958.

Det som huskes aller best i ny tid, er at han var grunnleggeren av «Tirsdagsløpet» i 1972 i Husebyskogen i Rygge og fikk mengder av unge og gamle til å legge treningsturene sine dit. Løpet har nå blitt arrangert fra april til oktober, omlag 23 ganger pr. år i 49 sesonger på rad, de siste 29 år av sønnen Kjell Aarefjord og Tor Fledsberg. Johs. Aarefjord fikk en rekke utmerkelser for arbeidet sitt innen idretten.

Her nevnes noen av dem:

  • Norges Friidretts diplom for fortjenstfullt arbeid - og forbundets jubileumsmedalje
  • Østfold fylkes og Moss kommunes kulturpriser
  • Moss Idrettslags fortjenestemedalje


Kilder:

  • Moss Idrettslag gjennom tidene, Moss 1979Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)