Eriksen, Birger

Fra Moss byleksikon
(Omdirigert fra «Birger Eriksen»)
Hopp til navigeringHopp til søk

Birger Eriksen (1910-2001) var ordfører i Moss 1972-75.

Han kom til Kambo og Jeløy herred i 1913. Familien flyttet da fra Kummersøya ute i fjorden ved Holmestrand. Faren hadde fått jobb på Kambo Kalkfabrikk. Birger Eriksen ble møllearbeider på Kambo mølle 14 år gammel. Etter krigen ble han leder av Arbeidstilsynet i Moss.

Birger Eriksen medlem av Jeløy herredstyre fra 1934 og fram til 2. verdenskrig og av Moss bystyre 1945-1975. Han representerte Arbeiderpartiet. Han var formann i Ligningsrådet, Forsyningsnemnda og andre kommunale utvalg. Birger Eriksen var en meget sentral person på Kambo. Var med og stiftet Kambo AUL i 1929 og Kambo Arbeidersamfunn i 1949. Han var formann i begge foreningene i mange år.

Birger Eriksen hadde også en "dikterside". Han skrev mange revytekster, sanger, dikt og prologer. Av diktene er kanskje "Skapelse" det mest kjente. Der skildrer han arbeidet på "Værven" og nedleggelsen av bedriften. Av sangene er "Sang til Moss" den viktigste. Den er fortsatt meget populær, men Birger Eriksen selv ønsket ikke at sangen skulle erstatte "Mossesangen" av Dagny Kristensen som byens offisielle sang.


Kilder :

  • Moss Bys Historie, bind 3 (Moss 1994)
  • Kambo Arbeidersamfunn gjennom 50 år av Per Edfeldt, Moss 1999Artikkelen er skrevet av: Fredrik Th. Bolin og Per Edfelt (PE)