Edvardsen, Hjørdis

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 10. mai 2021 kl. 13:15 av EV (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Hjørdis Edvardsen (1902-84) var en av de få mossekvinner som deltok aktivt i motstandskampen under andre verdenskrig og overlevde skuddskader, tortur og fengsling.

Hun ble født på Jeløy som den eldste av tre søsken. Hun og mannen Einar Edvardsen drev bl.a. Jeløy Mineralvannfabrikk i nåværende Folke Bernadottes gate, senere kjøpte de småbruket på Kippenes på nordre Jeløy.

Tidlig i 1944 ble det barnløse ekteparet kontaktet av fenrik Erik Bern som trengte deres hjelp til å drive radiostasjonen "Uranus" og rapportere til England om trafikk i Oslofjorden fra skogen nær småbruket. Offisielt jobbet Bern som deres gårdsgutt. Senere på våren ble Einar Edvardsen syk og døde, men Hjørdis overtok som vaktpost og medhjelper for Bern. Tyskerne var i ferd med å peile inn senderen, og det ble besluttet å flytte den til Gravskogen i Våler. De sendte regelmessig i hele juli, men den 22. ble de omringet av tretti mann. Erik Bern og Hjørdis Edvardsen forsøkte å slippe unna, men i skuddvekslingen falt flere tyskere, og Erik Bern. Hjørdis Edvardsen ble skutt i lungen, men tyskerne sendte henne til sykehus i Oslo og planla å forhøre henne. Hun ble utsatt for harde forhør men røpet ingenting, og fra 30. august 1944 til krigens slutt satt hun på Grini. Den 9. april 1980 deltok hun ved en minneseremoni ved Bernstøtten i Gravskogen, der hun ikke hadde vært siden 22. juli 1944.


Kilde:

  • Johannessen / Onsaker: Mossekvinner 3

(JL)