Forskjell mellom versjoner av «Grinda»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 1: Linje 1:
'''Grinda''', huset i [[Værftsgata]] 3, Moss  er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Da huset sto på Skallerød, ble det plukket ned og fraktet på flåte til kanalen. Huset ble vedtatt revet i 2019, men rivingen ble stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset. Byantikvaren i Moss ga eieren grønt lys for å rive det, fordi huset ikke lenger hadde det opprinnelige miljøet rundt seg og var veldig forfallent. Hele området skal saneres.
+
'''Grinda''', huset i [[Værftsgata]] 3, Moss  er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Da huset sto på Skallerød, ble det plukket ned og fraktet på flåte til kanalen. Huset ble vedtatt revet i 2019, men rivingen ble midlertidig stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset. Byantikvaren i Moss ga eieren grønt lys for å rive det, fordi huset ikke lenger hadde det opprinnelige miljøet rundt seg og var veldig forfallent. Det var liten lokal støtte for å bevare huset, så det ble revet i juli 2020. Hele området skal saneres.
  
 
'''Kilder:'''  
 
'''Kilder:'''  

Revisjonen fra 22. aug. 2019 kl. 13:13

Grinda, huset i Værftsgata 3, Moss er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Da huset sto på Skallerød, ble det plukket ned og fraktet på flåte til kanalen. Huset ble vedtatt revet i 2019, men rivingen ble midlertidig stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset. Byantikvaren i Moss ga eieren grønt lys for å rive det, fordi huset ikke lenger hadde det opprinnelige miljøet rundt seg og var veldig forfallent. Det var liten lokal støtte for å bevare huset, så det ble revet i juli 2020. Hele området skal saneres.

Kilder:

  • Moss Historielags kulturminneregistreringer
  • Moss Avis

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)