Forskjell mellom versjoner av «Grinda»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 1: Linje 1:
'''Grinda''', huset i [[Værftsgata]] 3, Moss  er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Huset ble vedtatt revet i 2019,men rivingen ble stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset.
+
'''Grinda''', huset i [[Værftsgata]] 3, Moss  er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Da huset sto på Skallerød, ble det plukket ned og fraktet på flåte til kanalen. Huset ble vedtatt revet i 2019, men rivingen ble stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset. Byantikvaren i Moss ga eieren grønt lys for å rive det, fordi huset ikke lenger hadde det opprinnelige miljøet rundt seg og var veldig forfallent. Hele området skal saneres.
  
 +
'''Kilder:'''
  
 +
* Moss Historielags kulturminneregistreringer
  
 
'''Kilder:'''
 
* Moss Historielags kulturminneregistreringer
 
 
* Moss Avis
 
* Moss Avis
  

Revisjonen fra 25. jun. 2019 kl. 15:38

Grinda, huset i Værftsgata 3, Moss er det eldste gjenværende huset i dette området. Huset, kalt Skallerødgrinda, sto opprinnelig i delet mellom Skallerød og Kjellandsvik på Jeløy og ble brukt som tollstasjon (1760 – 1828) for Jeløybøndene som skulle til Moss torg for å selge varer. Huset ligger der grensen gikk mellom by og land. Da huset sto på Skallerød, ble det plukket ned og fraktet på flåte til kanalen. Huset ble vedtatt revet i 2019, men rivingen ble stoppet på grunn av protester mot å fjerne dette historiske huset. Byantikvaren i Moss ga eieren grønt lys for å rive det, fordi huset ikke lenger hadde det opprinnelige miljøet rundt seg og var veldig forfallent. Hele området skal saneres.

Kilder:

  • Moss Historielags kulturminneregistreringer
  • Moss Avis

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)