Guren, Helga

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Helga Guren (1986- ) er en norsk skuespiller. Hun vokste opp på Kure Vestre Rygge og tok eksamen ved musikklinja ved Kirkeparken videregående skole i 2005.

Hun slo igjennom lokalt i revygruppa A.P.P.L.A.U.S. , bl.a. som Maria i West Side Story, og kom inn på Statens Teaterhøyskole rett fra vgs. Hun har hatt roller ved Riksteatret, Hålogaland teater og Det Norske Teater, i tillegg til en rekke roller ved Rogaland Teater, der hun er fast ansatt siden 2019. Helga Guren har der bl.a. spilt i Kaizers Orkestra-stykket Sonny, Nora i Et dukkehjem, Hedda i Hedda Gabler og tittelrollen i Nattergalen.

Guren har vunnet flere priser, i 2016 vant hun Kanonprisen for beste birolle som Hanne i Rosemary av Sara Johnsen, og i 2019 vant hun Heddaprisen som beste kvinnelige skuespiller for rollen som protagonisten i Dritt / La Merda. Hun har også spilt i flere filmer, bl.a. som Den rødhårede i Vann over ild i (2018), Maria i Home for Christmas for Netflix i 2019 og 2020 og Helga i 22. juli i 2020. Mandag 1. juli dro skuespillerinnen fra Rygge, Helga Guren (38) til Tsjekkia for å delta i en av Europa sine eldste og viktigste filmfestivaler. Søndag kom hun hjem med fem priser under armen for filmen "Elskling".
Helga Guren er også styremedlem i Norsk Skuespillerforbund (2016 - d.d)

Hun er kusine med tenorsaksofonisten Hanna Paulsberg.


Kilde:

  • Wikipedia-artikkel om Helga GurenArtikkelen er skrevet av Jørgen Ludvigsen (JL)