Hagmann, Anna

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Anna Hagmann. Bildekilde Moss Arbeiderparti gjennom 100 år av Per Edfeldt, Moss 2005

Anna Petrea Hagmann (1871-1943) var Moss Arbeiderpartis første kvinnelige bystyrerepresentant. Kvinnene i Norge fikk allmen stemmerett ved kommunevalg i 1911, og ved valget i 1913 kom Anna Hagmann inn i Bystyret. Hun ble også etter hvert medlem av Formannskapet. Hun var initiativtager til opprettelsen av en egen kvinnebevegelse i Moss Arbeiderparti, og ved arbeiderkvinnenes første landsmøte i Trondheim i 1915, var hun en selvskreven representant fra Moss.

Under splittelsen i Arbeiderpartiet i 1920-årene på grunn av de såkalte Moskva-tesene, var Anna Hagmann en av initiativtagerne til den socialdemokratiske opposisjonen og til stiftelsen av Moss Socialdemokratiske Arbeiderparti i 1921 sammen med bl.a. den senere ordfører og rådmann Arne Magnussen.

Sammen med ektemannen Magnus Hagmann, som arbeidet ved Moss Glasværk A/S, fikk hun 10 barn og var en humoristisk, frodig og blid kvinne. Hun var utdannet typograf og var dyktig til å uttrykke seg både skriftlig og muntlig. Hun var spesielt opptatt av sosiale oppgaver, barn og gamle. Hun reiste ut av Østfold på en rekke foredragsturneer i Vestfold, Buskerud og Telemark.


Kilder:

  • Moss Bys Historie, bind 3 (Moss 1994)
  • Moss Arbeiderparti gjennom 100 år av Per Edfeldt, Moss 2005Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)