Forskjell mellom versjoner av «Kanalparken»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 15: Linje 15:
  
 
----
 
----
Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt ([[PE]])
+
[[PE]]
  
  
 
[[Kategori: Plasser, løkker og parker]]
 
[[Kategori: Plasser, løkker og parker]]

Revisjonen fra 13. sep. 2020 kl. 08:43

Kanalparken slik den så ut på et postkort i 1911, ikke mange år etter beplantningen på Jeløysiden. Postkortfoto / Fotograf ukjent

Kanalparken i Moss har sin bakgrunn i gravingen av en kanal fra Værla til Mossesundet. Kanalen ble åpnet i 1855, og områdene på begge sider ble etter hvert beplantet. Opprinnelig snakket man om Østre- og Vestre Kanalpark, men i dag er det den vestre delen som kalles Kanalparken.

Bak den tidligste beplantningen av parken sto Moss Forskjønnelsesselskab for, ledet av August Andreas Logn (Logns plass). Ved enden av parken fantes tidligere badehus og badebrygger. I 1949/50 ble parken lagt om, ved at mange av de store almetrærne som skygget så sterkt at gresset forsvant, ble hogd. Siste utbedring av området sør i parken kom i 2007 da det ble bygd gangvei av trematerialer langs Sjøbadet til småbåthavna i Fiske.

Kanalparken. (2017) Foto JK

The Norwegian Lady har også sin plass ved sørenden av parken. Den ble flyttet dit i 1991. "Liggende dikter" av Hans Jacob Meyer er plassert i den nordligste enden av Kanalparken. Kanalparken er regulert til Spesialområde for bevaring.

Se også: The Norwegian Lady, Logns plass, Kanalen og Skulpturer

Kilder:


PE