Kanalparken

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 11. sep. 2020 kl. 07:19 av JK (diskusjon | bidrag) (Nytt bilde)
Hopp til navigeringHopp til søk
Kanalparken. (2017) Foto JK
Kanalparken slik den så ut på et postkort i 1911, ikke mange år etter beplantningen på Jeløysiden. Postkortfoto / Fotograf ukjent

Kanalparken i Moss har sin bakgrunn i gravingen av en kanal fra Værla til Mossesundet. Kanalen ble åpnet i 1855, og områdene på begge sider ble etter hvert beplantet. Opprinnelig snakket man om Østre- og Vestre Kanalpark, men i dag er det den vestre delen som kalles Kanalparken.

Bak den tidligste beplantningen av parken sto Moss Forskjønnelsesselskab for, ledet av August Andreas Logn (Logns plass). Ved enden av parken fantes tidligere badehus og badebrygger. I 1949/50 ble parken lagt om, ved at mange av de store almetrærne som skygget så sterkt at gresset forsvant, ble hogd. Siste utbedring av området sør i parken kom i 2007 da det ble bygd gangvei av trematerialer langs Sjøbadet til småbåthavna i Fiske.

The Norwegian Lady har også sin plass ved sørenden av parken. Den ble flyttet dit i 1991. "Liggende dikter" av Hans Jacob Meyer er plassert i den nordligste enden av Kanalparken. Kanalparken er regulert til Spesialområde for bevaring.

Se også: The Norwegian Lady, Logns plass, Kanalen og Skulpturer

Kilder:


Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)