Koronapandemien

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 23. sep. 2021 kl. 16:25 av EV (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Koronapandemien i Moss slo til i Moss i februar 2020. I løpet av det første året ble 1327 mossinger smittet, 13 er døde av smitten. Til å begynne med ble sykehjemmene i byen hardt rammet, og flere eldre døde av sykdommen. Senere har smitten særlig spredt seg i skoler og barnehager.

For å få bukt med smitten ble de fleste aktiviteter nedstengt i flere omganger: Skoler ble helt eller delvis erstattet med hjemmeundervisning over internett, barnehager ble stengt eller barna ble inndelt i små enheter, fritidsklubber og andre fritidsaktiviteter ble nedstengt i perioder, alle forretninger unntatt dagligvarehandler, apoteker og vinmonopol var stengt i perioder, det samme gjelder private og offentlige møter som i stedet ble strømmet over nettet, og det har vært begrenset hvor mange som kunne møtes i private hjem. Flere bedrifter gikk dårligere på grunn av mindre omsetting og måtte permittere ansatte. For å bøte på dette har Regjeringen gitt tilskudd til ekstra utsatte bedrifter.

Fra januar begynte en forsiktig vaksinering, først av de eldste innbyggerne, så ble helsearbeiderne prioritet. Men begrenset tilgang av vaksine gjorde at vaksineringen til å begynne med gikk saktere enn ønsket. Dette bedret seg utover våren og sommeren 2021. Deretter de vanlige mossinger - prioritert etter alder. Den tidligere flyplassterminalen i Rygge ble omgjort til vaksinesenter frem til 1. oktober 2021. etter det ble det innført drop-in vaksinasjoner ved kjøpesentrene. Smitten ble redusert og i juni 2021 kunne Moss oppheve de lokal koronatiltakene. Pr 14. 8. 2021 har 1737 mossinger vært smittet av Covid 19. Da hadde smitten blitt vesentlig mindre i løpte av sommeren, men tok seg øyeblikkelig opp igjen etter at det ble lov å reise til utlandet fra august og skolene åpnet etter sommerferien. Men færre som ble smittet ble alvorlig syke. Også noen få som var fullvaksinert ble smittet.

Kilde:

  • Moss Avis

...

EV