Forskjell mellom versjoner av «Moss byleksikon»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
 
Linje 1: Linje 1:
'''Moss byleksikon'''.
+
'''Moss byleksikon'''
  
Ideen om et byleksikon for Moss ble opprinnelig lansert i slutten av 1990-åra av [[Fredrik Th. Bolin]] og Truls Holmsen. De samlet inn en mengde stoff og stikkord om gamle og nye bygninger, gater, steder, personer, firmaer, etc., bl.a. i samarbeid med [[Solveig Haug Urdal]].  
+
Idéen om et byleksikon for Moss ble initiert av [[Fredrik Th. Bolin]] og [[Holmsen, Truls Tore|Truls Holmsen]] i midten av 90-årene. De samlet inn en mengde stoff og stikkord om gamle og nye bygninger, gater, steder, personer, firmaer, etc., bl.a. i samarbeid med [[Solveig Haug Urdal]]. Tanken var å skrive, redigere og utgi et leksikon for Moss og omlandet etter mønster av tilsvarende byleksikon i Oslo og andre byer og regioner i Norge.  
  
Arbeidet er blitt videreført og sluttført av en gruppe som ble satt ned av [[Selskabet til Moss Bys Vel]] under ledelse av daværende formann [[Ivar Ernø]]. Redaksjonskomiteen har bestått av [[Ivar Ernø]] (leder) og medlemmene [[Per Edfeldt]], Irene Torstenson, Elisabeth Vogt, Jørgen Ludvigsen, Hans Solerød, [[Bjørn Wisth]] (bildeansvarlig) og Fredrik Chr. Bolin (dataansvarlig). Underveis har vi fått mange gode bidrag fra Egil Lund, [[Solveig Haug Urdal]], Ragnar Hagen og Finn Saugestad.  
+
Fram til ca 2010 pågikk arbeidet med å skape grunnlaget for et slikt leksikon i fysisk format – som tradisjonelle, trykte bøker. Men teknologien og markedet utviklet seg, og man bestemte seg i 2010 for å utvikle og utgi Moss byleksikon i digitalt format, basert på ''mediawiki'', den samme teknologien som brukes av Wikipedia.
  
Redaksjonskomiteen valgte å gå bort fra planene om å utgi byleksikonet som bok. I stedet ble [[Moss byleksikon]] lansert direkte på internett den 14. juni 2014, basert på samme tekniske løsning som Wikipedia og med samme brukergrensesnitt. Produksjonen av leksikonet ble derfor mye rimeligere - og ikke minst blir byleksikonet mer fleksibelt.  
+
Produksjonen av leksikonet ble dermed mye rimeligere – og ikke minst ble byleksikonet mer fleksibelt, aktuelt og dynamisk.
 +
 
 +
Den 14. juni 2014 overleverte [[Selskabet til Moss Bys Vel]] det digitale Moss byleksikon til Moss bys befolkning, ved ordfører [[Pettersen, Tage|Tage Pettersen]].  
 +
 
 +
Etableringen av leksikonet ble gjort, og videreført, av en gruppe satt ned av [[Selskabet til Moss Bys Vel]] under ledelse av daværende formann [[Ivar Ernø]].
 +
 
 +
Redaksjonskomiteen har bestått av
 +
 
 +
* [[Ivar Ernø]]
 +
* Elisabeth Vogt ([[EV]])
 +
* Jørgen Ludvigsen ([[JL]])
 +
* [[Bjørn Wisth]]
 +
* Fredrik Chr. Bolin ([[FCB]])
 +
* [[Per Edfeldt]]
 +
* Irene Torstenson ([[IT]])
 +
* Hans Solerød ([[HS]])
 +
 
 +
Men også med bidrag fra Solveig Haug Urdal [[SHU]], Ragnar Hagen, Eilert Lund og Finn Saugestad.
 +
 
 +
Moss byleksikon utvikles og forbedres kontinuerlig av kommitéens medlemmer og av brukerne. <br>
 +
 
 +
[[Moss kommune]] er forretningsmessig eier og bekoster drift og vedlikehold, i tett samarbeid med Selskabet til Moss Bys vel og redaksjonskomiteen.  
 +
 
 +
I forbindelse med at Moss og Rygge kommune ble slått sammen fra år 2020, har en utvidet redaksjonskomite jobbet med å inkludere en rekke fakta om tidligere Rygge kommune. Til sammen rundt 700 aretikler om Rygge ble skrevet og implementert i leksikonet før lanseringen av det utvidede leksikonet 8. september 2020. Ved relanseringen hadde antallet artikler i  Moss byleksikon passert '''2450''' artikler – og i dag er leksikonet oppe i '''''[[Spesial:Statistikk|{{NUMBEROFARTICLES}}]]''''' artikler.  
 +
 
 +
Nye bidragytere fra gamle Rygge kommune er blant andre:
 +
 
 +
*[[Sørenssen, Aimar August (fysiker)|Aimar Sørenssen]] ([[AS]])
 +
*Nils Ellefsen ([[NE]])
 +
*[[Gjølberg, Ole|Ole Gjølberg]] ([[OG]])
 +
*Knut A Nilssen ([[Knuppers]])
 +
*Kirsten Aasen ([[KA]])
 +
*Herman Wilskow  ([[HW]])
  
Moss byleksikon utvikles og forbedres kontinuerlig av brukerne. Moss byleksikon er en gave til innbyggerne i Moss by fra [[Selskabet til Moss Bys Vel]], lansert med 1514 artikler om Moss. [[Moss kommune]] er forretningsmessig eier og bekoster drift og vedlikehold, i tett samarbeid med redaksjonskomiteen.
 
  
I forbindelse med at Moss og Rygge kommune ble slått sammen fra år 2020, har en utvidet redaksjonskomite jobbet med å inkludere en rekke fakta om tidligere Rygge kommune. Ved relanseringen i september 2020 har antallet artikler i nye Moss byleksikon passert 2450.
 
  
  
  
 
[[Kategori: Alle]]
 
[[Kategori: Alle]]

Nåværende revisjon fra 25. mar. 2022 kl. 03:10

Moss byleksikon

Idéen om et byleksikon for Moss ble initiert av Fredrik Th. Bolin og Truls Holmsen i midten av 90-årene. De samlet inn en mengde stoff og stikkord om gamle og nye bygninger, gater, steder, personer, firmaer, etc., bl.a. i samarbeid med Solveig Haug Urdal. Tanken var å skrive, redigere og utgi et leksikon for Moss og omlandet etter mønster av tilsvarende byleksikon i Oslo og andre byer og regioner i Norge.

Fram til ca 2010 pågikk arbeidet med å skape grunnlaget for et slikt leksikon i fysisk format – som tradisjonelle, trykte bøker. Men teknologien og markedet utviklet seg, og man bestemte seg i 2010 for å utvikle og utgi Moss byleksikon i digitalt format, basert på mediawiki, den samme teknologien som brukes av Wikipedia.

Produksjonen av leksikonet ble dermed mye rimeligere – og ikke minst ble byleksikonet mer fleksibelt, aktuelt og dynamisk.

Den 14. juni 2014 overleverte Selskabet til Moss Bys Vel det digitale Moss byleksikon til Moss bys befolkning, ved ordfører Tage Pettersen.

Etableringen av leksikonet ble gjort, og videreført, av en gruppe satt ned av Selskabet til Moss Bys Vel under ledelse av daværende formann Ivar Ernø.

Redaksjonskomiteen har bestått av

Men også med bidrag fra Solveig Haug Urdal SHU, Ragnar Hagen, Eilert Lund og Finn Saugestad.

Moss byleksikon utvikles og forbedres kontinuerlig av kommitéens medlemmer og av brukerne.

Moss kommune er forretningsmessig eier og bekoster drift og vedlikehold, i tett samarbeid med Selskabet til Moss Bys vel og redaksjonskomiteen.

I forbindelse med at Moss og Rygge kommune ble slått sammen fra år 2020, har en utvidet redaksjonskomite jobbet med å inkludere en rekke fakta om tidligere Rygge kommune. Til sammen rundt 700 aretikler om Rygge ble skrevet og implementert i leksikonet før lanseringen av det utvidede leksikonet 8. september 2020. Ved relanseringen hadde antallet artikler i Moss byleksikon passert 2450 artikler – og i dag er leksikonet oppe i 2 587 artikler.

Nye bidragytere fra gamle Rygge kommune er blant andre: