Reier, Anna Irene

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 16. jun. 2014 kl. 15:38 av BW (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk
Anna Irene Reier (1928-2010). Hun var den første allmennpraktiserende lege i Moss. Bildet er fra 1993. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: ukjent

Anna Irene Reier (1928-2010) var den første kvinne som drev privat legepraksis i Moss. Hun ble født i Danmark i en akademisk familie der det var en selvfølge at kvinner skulle studere. Hennes forfedre hadde vært prester gjennom flere hundre år.

I 1946 tok hun fatt på legestudiet ved Universitetet i København. Underveis i studiet søkte hun og fikk et sommervikariat som lege i Kristiansand i 1951, der traff hun den nyutdannede legen Kjell Reier fra Moss. De giftet seg i 1952, og i 1953 avla Anna Irene Reier sin avsluttende legeeksamen i København. Etter tilleggsutdannelse i Norge fikk hun etter mye om og men stilling som sykehuslege på Gjøvik, der de begge jobbet noen år. Familien var også innom sykehusene i Hammerfest, Drammen og Sandefjord, før de endte opp i Moss i 1957. Ekteparet fikk fem barn og fant at det var bedre med privat praksis enn sykehusjobb.

Fram til 1998 ble hun svært mange mossekvinners lege, etter hvert var alle hennes pasienter kvinner, svært mange av dem innvandrere. Anna Irene Reier engasjerte seg sterkt i kampen for å beholde fødeavdelingen ved Moss Sykehus, hun mente det var galt å legge ned en velfungerende fødeavdeling.

I tillegg til sin privatpraksis var hun ansatt ved Moss Helsestasjon fra 1962-90. Hun var også knyttet til Moss og Omegn Familierådgivingskontor.

Hun var også medlem av Jeløy menighetsråd fra 1969-81 og leder der da Jeløy kirke ble vigslet i 1975. I noen år underviste hun også i etikk og seksualopplysning ved Moss Gymnas.


Kilde:

  • Johannessen / Onsaker: Mossekvinner 3, 1998.

Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)