Revlingen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Revlingen består av Store Revlingen [1] og Lille Revlingen.

Store Revlingen ligger like sør for Moss, rett utenfor Festelandet. Øya er en rombeporfyrkonglomeratøy. Øya er dominert av store sandforekomster som danner en sandslette. Viktig hekkeplass for sjøfugler, og det er ferdselsforbud i Hekketiden. På toppen av Store Revlingen finnes restene av en gravplass fra bronsealderen.

Revlingen hørte fra gammelt av til Værne Kloster og senere Carlberg gård. Her var det vanlig ankringsplass for båter som ventet på ledig havneplass i Moss eller Årefjorden.

På Store Revlingen finnes en fyrlykt som kom etter åpningen av Kanalen i Moss. Det er fin badeplass på Store Revlingen og teltplass med utedo og søppeldunker.

En liten flytebrygge gjør landgang enkelt. Det bli trangt om plassen ved brygge i høysesongen så man må legge seg på svai eller ankre opp mot stranda for lengre opphold. En stor og flott gresslette egner seg for telting. Fin sandstrand.

Lille Revlingen rett sør for Store Revlingen er sjøfuglreservat med ilandstigningsforbud i tiden 15. april - 15. juli. Hele Lille Revlingen samt søndre del av Store Revlingen er naturreservat som forvaltes av kommunen og Fylkesmannen.Kilder:

  • Rygges historie II og III
  • Store Revlingen - uthavn [2]
  • Lovdata: Forskrift om Revlingen naturreservat
  • Lokaliteter i norsk geoturisme 1PE