Sterudgården

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 19. jan. 2021 kl. 16:50 av EV (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Sterudgården

Kongens gate 17 er den opprinnelige Sterudgården. Funkisbygningen, Kongens gate 19, er kommet til senere. Mange tenker på nr 19 som Sterudgården, ettersom den har Sterudskiltet på toppen. Kongens gate 17, er fra 1700-tallet og har hatt en lang rekke eiere. 1. april 1895 åpnet L P Sterud forretning i denne gården, som han kjøpte to år senere.

Han hadde et eget skredderverksted, samt kåpe- og kjoleverksted. Forretningen trengte mer plass, og i 1916 måtte leiligheten ofres. Her ble det lager for herrekonfeksjon og kåper. I 1937 hadde Sterud tre forretninger - 'Konfeksjon' i Thodberggården i Dronningens gate, 'A Riis' i Helgerødgaten og hovedforretningen i Kongens gate 17. Det første skredderverkstedet som ble satt i gang var egentlig en liten forandringssystue, hvor ferdige klær kunne tilpasses de forskjellige kundene. Etter hvert utviklet dette seg til å bli et helt verksted med en utdannet skreddermester som leder. I 3.etasje arbeidet fru Seim Rygh og hennes hjelpere på kåpeverkstedet, som hadde vært i gang siden 1902. Foruten kåper ble det laget drakter, completer, sportsklær (etter bestilling) samt kontorforklær - både etter bestilling og til lageret i avdelingen Sterud A/S.

I kjoleavdelingen var det alltid godt utvalg av kjoler fra inn- og utland. Byens egne produkter fra Helly J Hansen var også å finne hos Sterud - alt fra Linox Swagger til et velassortert utvalg av bruksoljeklær. Sterud hadde også egne avdelinger for møbelstoffer, gardiner, tepper, linoleum og congoleum (gulvbelegg). I kjelleretasjen var sengeutstyrsavdelingen. Det meste av sengeutstyret var firmaets egne produkter, men Sterud hadde også produkter fra Norsk fjærfabrikk, og de solgte jernsenger og feltsenger.

1.april 1927 ble firmaet Sterud A/S etablert. De holdt til i Kongens gate 17B. Denne gården hører med i gårdskomplekset Skoggaten 2, men fikk på 1990-tallet adresse til Kongens gate. For å avlaste hovedforretningen med en del spesialiteter, fikk Sterud A/S i oppgave å organisere broderiavdelingen, barne- og babyavdelingen, forkleavdelingen, reiseefekt- og skinnvareavdelingen samt parfymeriet.

Kongens gate 19 ble på 1930-tallet eid av Elisabeth Gilbertson. Rundt 1936 kjøpte Rolf Sterud denne gården. Han bygde den om til den funkisbygningen vi ser nå. Men forretningen Sterud ble nedlagt på 1980-tallet. Senere har det vært et gjennomtrekk av forretninger i lokalene.

Kilde:

  • Moss Historielags Kulturminner

...

EV