Urdal, Solveig Haug

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Solveig Haug Urdal ildsjel og lokalhistoriker på Kambo. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.


Solveig Haug Urdal (1940-) er lærer og lokalhistoriker. Hun er født og oppvokst på Haug på Kambo, en familieeiendom i flere generasjoner. Hun tok examen artium ved Moss interkommunale høgre skole ( i dag: Kirkeparken vgs. ) i 1959, gikk på Oslo off. lærerskole, studerte deretter språk ved Universitetet i Oslo og ble adjunkt. Hun jobbet i ungdomsskolen på Ekholt i en årrekke, som språklærer og rådgiver.

Siden 1975 har Solveig Haug Urdal engasjert seg sterkt i lokalmiljøet, spesielt for Kambos ve og vel. I 1997 fikk hun Moss kommunes kulturpris «for vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige», som det het i juryens begrunnelse. Under hennes ledelse har Kambo Vel arrangert tallrike historiske vandringer i området, dessuten engelskkurs, båtførerkurs, dansekurs, juletrefester m.m.

I 1989 ga Kambo Vel ut heftet «Kambo i fortid, nåtid, fremtid» skrevet av Solveig Haug Urdal. I 1991 skrev hun jubileumsskriftet til Kambo skoles 100-årsjubileum, og hun har hatt flere radioprogrammer med lokalhistorie. Det er liten tvil om at hun er byens fremste kjenner og formidler av alt som har med Kambo å gjøre.

Hun har vært president i Norgesunionen av Soroptimister, som driver internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettighetene og bedre livsvilkårene for kvinner og barn. I 2009 ble Solveig Haug Urdal tildelt Hans Majestet Kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt samfunnsgagnlige arbeid, lokalt gjennom Kambo Vel og internasjonalt gjennom Soroptimist International.


Kilde:

  • Johannessen/Onsaker: Mossekvinner 3, 1998.
  • SHU .

Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen ( JL )