Forskjell mellom versjoner av «Urdal, Solveig Haug»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
m
 
(6 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Solveig Haug Urdal''' (1940-) er lokalhistoriker og lærer. Hun er født og oppvokst på Kambo i farens barndomshjem på småbruket Haug, der familien har hatt tilhold i flere generasjoner. Hun tok eksamen ved Moss interkommunale høyere almenskole i 1959, studerte deretter språk ved Universitetet i Oslo og ble adjunkt. Hun jobbet i ungdomsskolen på Ekholt i en årrekke, som språklærer og rådgiver.  
+
[[Fil:MBL_0724_Solveig_Haug_Urdal.png|200px|thumb|right| '''Solveig Haug Urdal''' ildsjel og lokalhistoriker på Kambo. ''Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.'']]
  
Siden hun kom tilbake til Moss i 1975 har Solveig Haug Urdal engasjert seg sterkt i lokalmiljøet, spesielt for Kambos ve og vel. I 1997 fikk hun [[Moss kommunes kulturpris]] «''for vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige''», som det het i juryens begrunnelse. Under hennes ledelse har [[Kambo Vel]] arrangert tallrike historiske vandringer i området, dessuten engelskkurs, båtførerkurs, dansekurs, juletrefester m.m. I 1989 ga [[Kambo Vel]] ut heftet «''Kambo i fortid, nåtid, fremtid''» skrevet av Solveig Haug Urdal. I 1991 skrev hun jubileumsskriftet til Kambo skoles 100-årsjubileum.
 
  
Hun har også vært president i Rygge Soroptimistklubb, som driver internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettigheter for alle. Det er liten tvil om at hun er byens fremste kjenner og formidler av alt som har med Kambo å gjøre.        
+
'''Solveig Haug Urdal''' (1940-) er lærer og lokalhistoriker. Hun er født og oppvokst på Haug på Kambo, en familieeiendom i flere generasjoner. Hun tok examen artium ved Moss interkommunale høgre skole ( i dag: Kirkeparken vgs. ) i 1959, gikk på Oslo off. lærerskole, studerte deretter språk ved Universitetet i Oslo og ble adjunkt. Hun jobbet i ungdomsskolen på Ekholt i en årrekke, som språklærer og rådgiver.
 +
 
 +
Siden 1975 har Solveig Haug Urdal engasjert seg sterkt i lokalmiljøet, spesielt for Kambos ve og vel. I 1997 fikk hun [[Moss kommunes kulturpris]] «''for vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige''», som det het i juryens begrunnelse. Under hennes ledelse har [[Kambo Vel]] arrangert tallrike historiske vandringer i området, dessuten engelskkurs, båtførerkurs, dansekurs, juletrefester m.m.
 +
 
 +
I 1989 ga [[Kambo Vel]] ut heftet «''Kambo i fortid, nåtid, fremtid''» skrevet av Solveig Haug Urdal. I 1991 skrev hun jubileumsskriftet til Kambo skoles 100-årsjubileum, og hun har hatt flere radioprogrammer med lokalhistorie. Det er liten tvil om at hun er byens fremste kjenner og formidler av alt som har med Kambo å gjøre.  
 +
 
 +
Hun har vært president i Norgesunionen av Soroptimister, som driver internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettighetene og bedre livsvilkårene for kvinner og barn.
 +
I 2009 ble Solveig Haug Urdal tildelt Hans Majestet Kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt samfunnsgagnlige arbeid, lokalt gjennom Kambo Vel og internasjonalt gjennom Soroptimist International.       
  
  
Linje 9: Linje 15:
 
'''Kilde:'''  
 
'''Kilde:'''  
 
* Johannessen/Onsaker: ''Mossekvinner 3'', 1998.   
 
* Johannessen/Onsaker: ''Mossekvinner 3'', 1998.   
 +
* SHU .
  
 +
----
  
----
+
Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen ( ''JL'' )
Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen ([[JL]])
 
  
  
 
[[Kategori: Personer]]
 
[[Kategori: Personer]]
[[Kategori: Kultur]]
 
[[Kategori: Historie]]
 

Nåværende revisjon fra 20. jun. 2014 kl. 14:03

Solveig Haug Urdal ildsjel og lokalhistoriker på Kambo. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.


Solveig Haug Urdal (1940-) er lærer og lokalhistoriker. Hun er født og oppvokst på Haug på Kambo, en familieeiendom i flere generasjoner. Hun tok examen artium ved Moss interkommunale høgre skole ( i dag: Kirkeparken vgs. ) i 1959, gikk på Oslo off. lærerskole, studerte deretter språk ved Universitetet i Oslo og ble adjunkt. Hun jobbet i ungdomsskolen på Ekholt i en årrekke, som språklærer og rådgiver.

Siden 1975 har Solveig Haug Urdal engasjert seg sterkt i lokalmiljøet, spesielt for Kambos ve og vel. I 1997 fikk hun Moss kommunes kulturpris «for vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige», som det het i juryens begrunnelse. Under hennes ledelse har Kambo Vel arrangert tallrike historiske vandringer i området, dessuten engelskkurs, båtførerkurs, dansekurs, juletrefester m.m.

I 1989 ga Kambo Vel ut heftet «Kambo i fortid, nåtid, fremtid» skrevet av Solveig Haug Urdal. I 1991 skrev hun jubileumsskriftet til Kambo skoles 100-årsjubileum, og hun har hatt flere radioprogrammer med lokalhistorie. Det er liten tvil om at hun er byens fremste kjenner og formidler av alt som har med Kambo å gjøre.

Hun har vært president i Norgesunionen av Soroptimister, som driver internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettighetene og bedre livsvilkårene for kvinner og barn. I 2009 ble Solveig Haug Urdal tildelt Hans Majestet Kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt samfunnsgagnlige arbeid, lokalt gjennom Kambo Vel og internasjonalt gjennom Soroptimist International.


Kilde:

  • Johannessen/Onsaker: Mossekvinner 3, 1998.
  • SHU .

Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen ( JL )