Urdal, Solveig Haug

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 8. jun. 2014 kl. 15:42 av BW (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Solveig Haug Urdal ildsjel og lokalhistoriker på Kambo. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.


Solveig Haug Urdal (1940-) er lokalhistoriker og lærer. Hun er født og oppvokst på Kambo i farens barndomshjem på småbruket Haug, der familien har hatt tilhold i flere generasjoner. Hun tok eksamen ved Moss interkommunale høyere almenskole i 1959, studerte deretter språk ved Universitetet i Oslo og ble adjunkt. Hun jobbet i ungdomsskolen på Ekholt i en årrekke, som språklærer og rådgiver.

Siden hun kom tilbake til Moss i 1975 har Solveig Haug Urdal engasjert seg sterkt i lokalmiljøet, spesielt for Kambos ve og vel. I 1997 fikk hun Moss kommunes kulturpris «for vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats ut over det vanlige», som det het i juryens begrunnelse. Under hennes ledelse har Kambo Vel arrangert tallrike historiske vandringer i området, dessuten engelskkurs, båtførerkurs, dansekurs, juletrefester m.m. I 1989 ga Kambo Vel ut heftet «Kambo i fortid, nåtid, fremtid» skrevet av Solveig Haug Urdal. I 1991 skrev hun jubileumsskriftet til Kambo skoles 100-årsjubileum.

Hun har også vært president i Rygge Soroptimistklubb, som driver internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettigheter for alle. Det er liten tvil om at hun er byens fremste kjenner og formidler av alt som har med Kambo å gjøre.


Kilde:

  • Johannessen/Onsaker: Mossekvinner 3, 1998.Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)