Bybud Bugge

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Bybud Bugge. Magnus Jensen Bugge (1845- ?) var bybud i Moss og er spesielt kjent for sin kontakt med maleren Edvard Munch da han bodde på Grimrød gård. Bybudet ble ofte sett på vei mot Grimsrød med Edvard Munchs ting på kjerra si. Bugge fraktet alt mulig som Munch måtte ha med seg til boligen sin, også skisser og sammenrullede lerreter.

Noen ganger syntes Munch han hadde nok å dra på og ba Bugge ta med seg lasset hjem til seg selv i Bråtengata. Med tiden hopet det seg opp både tegninger, malerskrin og annet hjemme hos Bugge, og Munch spurte ikke etter sakene. Etter som Bugge ble eldre, glemte han hvor sakene stammet fra. Først etter at både Munch og Budde var døde, forsto folk i Bråtengata at skisser fra en av verdens største kunstnere var blitt brukt som brensel under bryggepanna i vaskekjelleren i Bråtengata 15.

Det første badet på moloen ved Sjøbadet ble oppført på pæler langs moloen. På pælene var det lagt på lemmer. Og selve bygningen var også bygget på et lemmeprinsipp. Bybud Bugge hadde i mange år ansvaret for å ta ned og sette opp badehuset hver sesong. Det var også Bugge som sto for billettsalget og passet på at alt gikk “rekti for seg”. Bugge var en spesiell figur som hadde vært på sjøen i mange år. De yngre guttene svermet rundt sjømannen i håp om å få noen gode historier fra sjølivet.

PE

Kilde: Moss Bys Historie bd.3 av Nils Johan Ringdal, Moss 1994.