Sjøbadet

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Sjøbadet på Jeløy en sommerdag i 2017. Fotograf: JK
Sjøbadet med yrende badeliv en sommerdag på slutten av 1950-tallet. Postkortfoto / fotograf ukjent

Sjøbadet er en badestrand på Jeløysiden i Moss ved Kanalens utløp i Værlebukta. Stranden er sørvendt, har sandstrand, flåte, sklie, stupemuligheter og toalett. Sjøbadet er den mest sentrumsnære badestranden i Moss og svært populær blant barnefamilier, fordi det ikke finnes noen skarpe steiner i vannet. Den er tilrettelagt med badebrygge for bevegelseshemmede på vestsiden mot Fiske båthavn. Ved stranden er det fire skulpturer: "The Norwegian Lady" i minne om seilskuta "Dictators" forlis, et monument over Krigsseilerne og ute i vannet fire menneskerhoder "Smilende fjes".

Stranden ble anlagt allerede i 1875, på initiativ av Andreas Logn, som et badetilbud til "Almuefolk". Til å begynne med var badet bare for arbeideres kvinner og barn, men senere ble det også gitt adgang for menn. Kommunen overtok driften i 1911. Da ble navnet Kommunens badehus. Det var badetid for damer om formiddagen og herrer om ettermiddagen. I over 40 år ble badet om våren satt sammen av lemmer på peler.

I 1918 forliste skonnerten "Rebekka" på badestranden og tok med seg badehuset på baugsprydet. To år senere var badet byggeet opp igjen, denne gangen bygget permanent. Senere ble garderobene på brygga delt i en herreside og en dameside. Garderobene råtnet etter hvert bort og badeanlegget ble revet 18.mars 1970.

Den første fyrlykta ble satt opp her i 1888. Da den ikke lenger var i bruk, ble den fjernet i 1969. Men mange mossinger savnet den, og i 2003 reiste Kiwanis Club Moss en kopi, som riktignok ikke blinker for skipsfarten, men som tar seg godt ut.

I 2001 ble det satt opp ny sklie ute ved moloen, og trebrygga ble restaurert. Stranden ble rustet opp i 2010 med gangveier i tre.

Sjøbadet ble kåret til en av Norges 10 beste strender i 2012 og fikk rett til det internasjonale kvalitetsmerket "Blått flagg" i 2012, 2013, 2014 og 2015. Året etter ble stranden forurenset av sprengningstråder av plast. Det tok to år før det blå flagget kunne heises igjen i 2018 og senere hvert år.

Det betyr at Sjøbadet skal ha ekstra tilsyn i sesongen, og det skal ryddes daglig. Toalettene i tilknytning til strendene har daglig tilsyn, og det benyttes miljømerkede produkter. Gjennom sesongen tas det ut badevannsprøver for å sjekke bakterieinnhold. På strendene er det sykkelstativer, kildesortering og livredningsbøyer.

I sjøbunnen ved badestranden ligger flere tusen svenske muskettkuler av bly fra et slag i Moss mot Carl XIIs soldater i april 1716. Muskettkulene ble funnet ved hjelp av metalldetektor. Det ble i hovedsak søkt langs en linje på 38 meter i en meters bredde for å gjøre en beregning av antall kuler innen kulturlaget. Kulturlaget har større uststrekning enn tidligere undersøkelser viste og strekker seg mot kanalen.


Kilder:

  • J.H.Vogt: "Moss som den var" og
  • J.H.Vogt: "Fra småbylivet i Moss"
  • Moss kommune.
  • Norsk Maritimt Museum

EV