Bygdetunet

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Bygdetunet i Rygge har fått ny scene. Foto: Jan Kronberg (2020)

Bygdetunet ligger like ved Rygge kirke. Under krigen sto det en flyhangar her. Den ble fjernet ved krigens slutt, og betonggulvet ble noen år brukt som tennisbane. I betonggulvet kan man ennå se sporene som de store hangardørene ble skjøvet på.

En bygdeutstilling over fire dager i 1962 som Rygge Bondelag arrangerte, ble så vellykket at inntektene ble brukt til å bygge en scene her. To år senere ble den første bygdedagen i Rygge åpnet, og er blitt arrangert der hvert år senere, første lørdag i juni.

Bygdetunet er også samlingspunktet for hele Rygge når 17. mai feires, som utfluktssted for skolene, hundeutstillinger og ellers av lag og foreninger.

Bygdetunet ble totalrehabilitert i 2019/ 2020, med overdekket scene og nytt toalettanlegg.

Sør for Bygdetunet har Rygge Museum og Historielag etablert en samling av gamle bygninger fra forskjellige steder i Rygge. Fra 1990-tallet har medlemmer i Rygge Museum og Historielag på dugnad gjenreist gamle hus fra 1700-talet og fremover til et lite tun. Det eneste som mangler er en låve fra Grefsrød gård. Den er revet, men materialene er tatt vare på og venter på å bli gjenreist.

Kilder:

  • Magne Berggren: Rygges historie III
  • Moss Avis
  • Ryggiof XI

EV