Druidegården

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Druidegården, Fossen 9, slik den tar seg ut i dag (2014). Fotograf: Bjørn Wisth

Druidegården, Fossen 9 i Moss.

I over 400 år har konger og baroner, statsråder og kammerjunkere, verkseiere og forretningsmenn vært eiere av Fossen 9 i Moss. Eiendommen het opprinnelig Wierswiig etter det tette vierkrattet som ennå finnes langs Mossefossen. Derav navnet Kamboe & Wierswiig Sauge og Møller.

Før reformasjonen var de fleste av sagene og møllene underlagt kirken og Værne kloster. I 1536 gikk eierskapet over til kongen, og Christian Kvart (1577-1648) eide personlig Kambo og Wierswiig Sauge og Møller – altså Druidegården. Hans etterfølgere førte en rekke kostbare kriger, og i 1675 måtte Kambo & Wierswiig Sauge & Møller overlates til andre. Eiendommen ble stadig solgt. I 1873 ble øvre del av Kambo og Vejrsyg Sag og Mølle solgt til verkseier Otto Hjersing som bygde om eiendommen til den gården vi i dag kjenner som Druidegården. Han etablerte Moss Jernstøberi & Mek. Verksted her. Da bygningen brant i 1885, flyttet verkstedet til Jeløy, og i 1905 ble navnet endret til A/S Moss Mekaniske Verksted. I 1891 gikk eiendommen over til nystartede Moss Aktiemøller. Her var det reparasjonsverksted i andre etasje, og i underetasjen en søm- og hestesmie.

I 1941 overtok Ulrich Larsens glassmesterverksted eiendommen. Etter noen år med restaurantdrift kjøpte Druidene gården for å sikre dette kulturminnet for etterslekten. Andelslaget Druidenes Hus ble stiftet 1. desember 1980. De sørget for å bygge på og modernisere gården. Den gamle Kambo og Wierswiig Sauge og Møller ble losjehus for Druidene og Ovatsøstrene i Moss i 1994.

Bygningen går nå under navnet Druidegården. Den norske druideorden eier bygningen. Fra første dagen Druidegården sto ferdig i 1995 startet brødrene å holde sine møter i egne lokaler. De leier også ut lokalene til ulike anledninger for lag, foreninger og privatpersoner.


Kilder:

  • Jon Roth Nilsen: Moss Magasinet 2001
  • Moss Historielags KulturminnerEV