Jeløykameratene

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Jeløykameratene Sangkoret Jeløykameratene ble stiftet 5. januar 1932 og ble nedlagt i 2020. Da var de 18 medlemmene så gamle og delvis syke at det ble problemer med nok stemmer på øvelsene.

Koret startet først som en dobbeltkvartett og kalte seg da for Jeløykvartetten. Stifteren og dirigent for koret var Johan Stenersen. Behovet for flere stemmer, for å kunne utvide repertoaret meldte seg, så i 1939 talte koret 15 medlemmer og endret da navnet til Jeløykameratene.

De første prøvene ble holdt på Varden. Etter mange forskjellige øvingslokaler ble Hoppern skole fast øvingslokale. Korets formål var aktivt å berike musikalsk og sosialt miljø. Repertoaret var både profan og kirkelig musikk, og koret tilstrebet til enhver tid høyeste mulig nivå. Det viktigste for koret var imidlertid gleden ved sangen. De har hatt et svært takknemlig publikum på alders- og sykehjem i distriktet og den glede de ga andre med sin musikk.

Korets faste sangoppgaver:

  • Jeløykameratenes tradisjonelle adventskonsert, 1. søndag i advent i Jeløy kirke.
  • Jeløykameratene synger under gudstjeneste 2. juledag i Jeløy kirke.
  • Jeløykameratene synger om morgenen ved "Minnesteinen for de falne" hver 17. mai.
  • Jeløykameratene synger den 17. mai hvert 5. år ved graven til stifteren av koret Johan Stenersen.

Koret har aldri vært veldig stort, men har vært aktivt gjennom mange år med konserter og korkonkurranser. Det har opptrådt både i radio og på TV.

Jeløykameratene er nå nedlagt.


Kilde:

  • Håkon Borch


---

IT