Kraftex

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Kraftex Solgaard Skog 150 i Moss, produserer skilt, våpenskjold og dekorprodukter. Kraftex ble etablert i 1941 av Reidar Wiborg. Fabrikken lå opprinnelig i Værftsgata på Jeløy, men flyttet til Værlegata allerede i 1951. Produksjonen var papirsekker.

I 1947 begynte man å produsere støpte skilt til gatenavn, husnummer og produktmerker. Efter krigen var det gode tider, og bedriften etablerte flere firmaer. Kraftex var involvert i produksjon av isoleringspapp, trafikkskilt, bleieproduksjon, papir en gros med mer. Det meste ble solgt i begynnelsen av 1970 årene.

Skiltfabrikken fortsatte med Erik Wiborg som eier. Produksjonen ble stadig utviklet og lokalene ble uhensiktsmessige.

I 1990 flyttet firmaet inn i ny, moderne bygning på Solgaard Skog industriområde. Firmaet var nå vokst til å bli landets ledende skiltprodusent, med avdelinger for støperi, gravering, etsing av metall, silketrykk og folieskjæring. Fabrikken var en pioner i å ta hensyn til det ytre og indre miljø. Fabrikken fikk Moss bys byggeskikkpris da det stod ferdig.

Fra 2007 eies og ledes firmaet av Kristian Lauritz Wiborg, som er tredje generasjon Wiborg. Kraftex tar nå i bruk mer datastyrte maskiner og utstyr.


Kilde:

  • Erik WiborgSkrevet av Elisabeth Vogt (EV)