Melløs

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Melløs boligområde med de første "Selvaag-husene". Foto Jan Kronberg (2019)

Melløs, boligområde sørøst i Moss. Første gang nevnt skriftlig i 1368. Da var det en stor gård som strakte seg helt til Mosseelva ved Storebro. Værne Kloster fikk Melløs i gave fra Norges kansler Ivar Vikingsøn på 1400-tallet. Melløs var fullgård i 1593, men lå øde flere ganger på 1600-tallet. Dete opprinnelige navnet var Mjolløysi, som betyr gård uten kornland.

På 1800-tallet ble Melløs en storgård, eid av Gerner-familien, en av byens rikeste menn. Store deler av eiendommen ble solgt unna på slutten av 1800-tallet.

I 1917 kjøpte Moss kommune resten av eiendommen og startet aldershjem i hovedbygningen. Senere er eiendommen bygget ut med Melløs stadion, Melløs sykehjem, Melløs bo- og servicesenter og barnehage.

I 1947 startet Moss Boligbyggelag med de første "Selvaag-husene": de 6 gule husene som fortsatt ligger sør for Melløsparken. I 1954 var Moss Boligbyggelags første store prosjekt, en rekke firemannsboliger på Melløs, ferdig utbygget. De fikk da adressene Carsten Ankers gate 7 - 45. I dag har de adresse til Jøssinggata og Martin Linges vei.


Kilder:

  • Ingeborg Flood: Rygges historie I, Gårder og slekter i Rygge
  • J.H.Vogt: Moss Avis gjennom 100 årEV