Moss Bibliotek

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss bibliotek, fra kommunesammenslutningen med Rygge i 2020 en del av Mossebibliotekene, ligger i Fossen 22 i Møllebyen, i tidligere Central Pakkhus. Biblioteket tilbyr et rikt utvalg av bøker, filmer, musikk og mye mer. Lesere som ikke selv kan komme til biblioteket å grunn av sykdom, alder eller handicap kan få bøker tilbrakt ca. hver femte uke. Fra 2017 ble biblioteket tilgjengelig for folk fra kl. 07 om morgenen til 23. om kvelden, selv om de ansatte ikke er til stede utover normal arbeidstid. For å få adgang til lokalene må brukerne registrere seg og skrive under på en egen avtale for å få utdelt nøkkelkort. Biblioteket har egen lokalsamling for litteratur og filmer om Moss.

Men biblioteket byr på mye mer enn utlån av bøker. Her er det foredrag av forfattere, bokkafe annenhver fredag, barneaktiviteter og barnearrangementer. Hver torsdag ettermiddag er det advokatvakt på biblioteket som gir råd til folk som trenger det. Sammen med Frivilligsentralen tilbys leksehjelp og høytlesing for eldre som bor på institusjon. Første tirsdag i måneden er Historielaget til stedet og hjelper til med slektsforskning.

Moss Bibliotek ble etablert i 1901, med lokaler i Almueskolebygningen i Fleischers gate (nå revet). Boksamlingen ble basert på det gamle almuebiblioteket, Moss Arbeiderforenings- og Moss Arbeider- og understøttelsesforenings samlinger. Fikk egen ungdomsavdeling i 1908.

I 1927 flyttet biblioteket til eget hus i Chrysties gate 1. («Bibliotekbygningen», nå Moss Kunstgalleri) i 1. etasje og dansesal for Kirkeparken videregående skole i andre etasje.) Biblioteket hadde filial på Krapfoss fra 1966 til 1977. Hovedbiblioteket flyttet til Møllebyen i 2002, og Moss kunstforening overtok lokalene.


Les mer på Moss biblioteks hjemmeside: www.moss.folkebibl.no


Kilder:

  • Moss Bibliotek
  • Moss Kommune
  • Visit Moss: Moss 2014.
  • Moss AvisEV