Orkerød

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Orkerød administrasjonsbyggningen. (2018) Foto JK
Orkerød parken på nedsiden av administrasjonbygget. (2018) Foto JK

Orkerød, boplass på Jeløy i Moss allerede 6000 år f. Kr. I middelalderen ble gården Orkerød skilt ut fra Torderød gård. Gården Orkerød lå øde i 150 år etter Svartedauden. Men på begynnelsen av 1500-tallet bodde det folk her igjen og drev gården.

Jens Gerner kjøpte Orkerød i 1793 og bodde der til sin død. Hans sønn overtok gården, hvor kong Oscar II og dronningen Sofie var på besøk flere ganger. I 1896 kjøpte Frimurerne i Oslo eiendommen av familien Gerner og brukte eiendommen til barnehjem, med egen skole. Hovedbygningen brant i 1920 og ble bygget opp igjen i 1926.

I 1958 ble barnehjemmet nedlagt og institusjonen ble solgt til Oslo kommune som etablerte et sentralhjem for barn med utviklingshemming, frem til HVPU-reformen i 1991. Moss kommune overtok eiendommen året etter vederlagsfritt.

Fra 1954 og seks år fremover ble deler av eiendommen stykket ut til boligtomter, og Moss Boligbyggelag bygget til sammen 206 leiligheter i hagen og på Balaklava. Området er i dag fullt av liv med stort sykehjem, barnehage og små boliger for psykisk utviklingshemmede. De fleste bygningene leies bort. Administrasjonsbygningen har stått delvis tom i flere år, nå leies noe ut til kunstnere innen maling, foto og lyd. Orkerødparken er regulert til spesialområde for bevaring.


Se også: Orkerød gård, Balaklava, Justus, Hemsen

Kilder:

  • Leif R. Andressen: Moss Bys Historie 1
  • Vansjø Boligbyggelag
  • Henry Fredheim: Orkerød hjem for åndssvake
  • Bengt Olimb, MKEiendom
  • Kulturminner, Moss HistorielaagEV