Orkerød skanse

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Orkerød skanse utsikt mot Værla. (2019) Foto JK.

Orkerød skanse. Forsvarsverk bygget i 1902 som en del av Glommalinjen, som forsvar mot Sverige i forbindelse med konsulatsaken, som igjen førte til unionsoppløsningen. Skansen skulle dekke området mellom Oslofjorden og Vansjø. Skansen var bemannet i 1905, men i følge Karlstadkonvensjonen ble kanonene fjernet samme år. Batteriet er omkring 20 m langt med to kanonstillinger. Hver stilling har to mannskapsgraver, to ammunisjonsnisjer og standplass for en 10,5 cm kanon.

Brystvernet er 70 cm, hvilket var standarden for skansene som ble anlagt i perioden. Rett ved siden av skansen står et siktebord i granitt. Det skulle egentlig være brystvern på tre sider av siktebordet for å beskytte ildleder, men det ble aldri reist på denne skansen. Bemanningen skulle bestå av tre offiserer, tre underoffiserer og 58 menige. Det var også plass til 45 hester. Kanonene hadde i praksis en rekkevidde på 1,7 km. Selv om de teknisk sett kunne skyte mer enn dobbelt så langt, ville skuddene da gått inn i bebyggelsen i Moss.

Skansen var aldri i kamp. Den ble overdratt fra Staten til Moss kommune i 1963. Jeløy Rotary Klubb satte i stand brystvernet og ammunisjonsgropene i 1978. Veien til skansen går fra parkeringsplassen ved Jeløy Kapell.

Orkerød skanse ble fredet i 2004.


Se også: Bjørnåsen batteri - Thorbjørnsrød skanse


Kilder:

  • Orkerød skanse. Jeløy Rotary Klubb 1978.
  • Moss kommunes kulturminneplanArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)