Ree, Ørnulf

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Ørnulf Ree (1896-1955). Teolog, forfatter og idrettsmann. Sønn av lærer Nils Reed på Hoppern skole og gift med Ebba Kjær, datter av forfatteren Nils Kjær. Ree studerte teologi og var på studiereiser til Italia, Danmark og Tyskland. I kortere perioder var han ansatt i Aftenposten og Verdens Gang. Han skrev artikler, julehefter og bøker. De to lokalhistoriske bøkene «Moss før og nu» fra 1937 og «Varna skipreide» fra 1947 er interessante for både mossinger og mossianere.

På 1950-tallet – 1950-1955 – gav han ut en serie julehefter med navnet «Mosse-Jul». I 1953 kom boka «Harpuner og mannfolk. Fra en fangsttur i Antarktis.»

Ørnulf Ree var en kjent idrettsmann i Moss som deltok på en rekke av Moss Idrettslags gode stafettlag før krigen. Bl.a. laget fra 1938 som løp Moss Idrettslag opp i eliteklassen i Holmenkollstafetten. Under 2. verdenskrig endret han sin holdning mot slutten av krigen og tok stilling for de nazistiske styresmaktene. Han mottok en dosent-stilling i Oslo ved Universitetets teologiske fakultet. Dømt for landssvik.


Kilder:

  • Moss Idrettslag gjennom tidene av Hans Jørn og Hans Jørgen Næss, Moss 1979
  • Moss Bys Historie, bind 3 (Moss 1994)
  • WikipediaArtikkelen er skrevet av: Fredrik Th. Bolin og Per Edfeldt (PE)