Reiertangen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Reiertangen med den gamle husmannsplassen. (2021) Foto JK
Reiertangen består av en odde med masse stein sørvest fra Framnes. (2020) Foto JK.

Reiertangen på Jeløy er et interessant område. Når folk går den fine turveien fra Framnes mot Solbergstua og Alby, passerer de tydelige rester etter bebyggelse på Reiertangen.

Her lå i gamle dager en husmannsplass under Reier gård som er oppført i folketellingene for 1865 og 1900 som Reiertangen. I 1865 bodde det tre personer der, og husfaren, Christen Christoffersen, er oppført som fisker og husmann med jord. Ved overgangen fra 1800-tallet til 1900-tallet bodde det 11 personer på plassen, som ifølge folketellingen i 1900 hadde felles husholdning. Det var familiene til Johan Iversen og Karoline Paulsen. Karoline var vaskekone, mens Johan Iversen var gårdsarbeider, slakter og skomaker.

Når man vandrer videre fra husmannsplassen, kommer man inn i restene av en frukthave eller fruktplantasje. Dette var jordstykket som hørte til plassen, og det var Johan Iversen og de andre på plassen som plantet frukttrærne.

Under andre verdenskrig var området Reiertangen utbygd med militære stillinger som en del av de mange befestningene i Moss og på Jeløy. I mai 1945 ble en tysk soldat begravet av sine egne på Reiertangen med et enkelt trekors, der hjelmen var hengt på toppen av korset. Den døde ble senere flyttet til Alfaset krigskirkegård i Oslo.


Se også: Torderød gård


Kilder:

  • Folketellingene 1865 og 1900
  • Fred Iversen
  • Motstandskamp og dagligliv i Mossedistriktet 1940-1945.Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)